Fontosabb a magánélet a karriernél

2018. március 21. 07:42
Március 20-a az ENSZ közgyűlés határozata alapján a Boldogság Világnapja. A magánéletben keressük a boldogságot a szakmai sikerekkel szemben. A felmérésben résztvevők háromnegyede tartotta meghatározóbbnak a kiegyensúlyozott családi életet a karriernél. - mutat rá a CIB Bank reprezentatív kutatásában.

A kutatásából kiderült, hogy itthon a magánéleti boldogság egyértelműen megelőzi a fontos dolgok sorában a szakmai boldogulást. Az nem meglepő, hogy ez az értékítélet a korban előre haladva erősödik, az viszont annál inkább, mennyire egyértelmű a konszenzus ezen a téren a megkérdezett nők és férfiak között: minimális eltérést látni a véleményükben.

A megkérdezettek 86 százaléka vállalna akár szerényebb anyagi körülményeket is a magánéleti boldogságért cserébe.

Utóbbit főleg a családalapítással és a minőségi lakókörnyezet kialakításával, megszerzésével azonosítják az emberek, míg szakmai oldalon elsősorban az anyagi biztonság megteremtése és fenntartása a fontos, valamint az előrelépés a meglévő munkahelyen.

Bár mi, magyarok alapvetően magunkat pesszimistának tartjuk, a kutatás eredményei némileg rácáfoltak erre: a megkérdezettek 73 százaléka hisz abban, hogy a kemény és kitartó munkának mindig meglesz a gyümölcse, 62 százalékuknak pedig meggyőződése, hogy érdemes valamivel nagyobb célokat kitűzni annál, mint amit reálisnak gondolunk. A felmérés nem csupán ezen a ponton okozott meglepetést: a válaszadók 82 százaléka ítélte tévútnak a döntések elodázását, kifejezettem kártékonynak bélyegezve a hagyományosan magyar beidegződésnek tekintett halogatást.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magánéleti és a szakmai célok részben a stabil anyagi helyzet megteremtése köré rendeződnek, és az anyagi biztonságban komoly szerep hárul a megtakarítások növelésére. Utóbbit a megkérdezettek 63 százaléka tartja előrelépésnek.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2017. november 16. 08:24
A mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit idén szeptemberben, ami a növényi termékek árának 4,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január–szeptemberében 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bérpótlék alkalmi és idénymunkásoknak?

2018. május 07. 09:06
Egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalónak esetén kell pótlékot fizetni, ha reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.