Gazdabarát Közös Agrárpolitikára van szükség

2018. október 09. 09:05
Nagy István agrárminiszter kétoldalú megbeszélésen fogadta a Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztost, Budapesten.
 

A felek áttekintették a 2020 utáni Közös Agrárpolitika kialakításáról szóló tárgyalások kiemelt kérdéseit.

Magyarország meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak szabályairól szóló alkufolyamatban, erről tanúskodik, hogy Phil Hogan idén már második alkalommal tárgyal Budapesten a KAP jövőjéről.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A tárgyaláson a magyar tárcavezető ismét egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlan a KAP-források Bizottság által javasolt drasztikus mértékben történő csökkentése. Magyarországra vetítve ez a közvetlen kifizetéseknél – a 2018-as összehasonlító áron számolva - 16,4 százalékkal, míg a vidékfejlesztési támogatásoknál 26,6 százalékkal jelentene kevesebb forrást a következő hétéves költségvetési időszakban.

Nagy István jelezte, hogy a KAP-ban megfogalmazott környezetvédelmi célok teljesülése nem eredményezhet bonyolultabb rendszert. Arról is szólt, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb aszályos időszakok miatt felértékelődik az öntözés szerepe, így olyan szabályokra van szükség, amely lehetővé teszi az öntözési beruházások megvalósulását. A közös agrárpolitika egyszerűsítésére vonatkozó törekvések kapcsán hangsúlyozta, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely alacsony pénzügyi kockázat mellett a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módon juttatja el a forrásokat a gazdákhoz. Az új rendszer legfontosabb elemének továbbra is a hektár alapon kifizetett közvetlen kifizetéseknek kell maradniuk, mert ez nyújt megfelelő jövedelembiztonságot a gazdáknak. Az ehhez kapcsolódó vidékfejlesztési pilléren keresztül pedig főként beruházási támogatások útján kell biztosítani a gazdáknak a fejlődés lehetőségét.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

 

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy  összeurópai szintű probléma a gazdatársadalom elöregedése, ezért minden korábbinál nagyobb szükség van a fiatal gazdák támogatására.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne féljünk a magyar zöldségektől, de tartsunk az EU-n kívüliektől

2018. május 11. 08:22
Biztonságosak a magyar zöldségek és gyümölcsök. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor azt sem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték azokat.

Műanyag az élelmiszerekben?

2016. április 28. 10:33
A mikroműanyagok már az édesvizekben is igen nagy mennyiségben fordulnak elő, vajon az élelmiszereinkben is jelen vannak?