Gazdabarát közös európai agrárpolitikára van szükség - összehangolt magyar-francia együttműködés a termelők érdekében

2017. december 04. 09:51
Egyetértettünk francia kollégámmal abban, hogy meg kell őrizni a Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányait, és az uniós támogatások szintjét 2020 után is – jelentette ki Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután Párizsban megbeszélést folytatott Stéphane Travert mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel. A KAP-nak továbbra is a gazdákat, és ezáltal a fogyasztókat kell szolgálnia, hiszen a vásárlók is haszonélvezői a közösségi támogatásoknak.

A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről és a nemzetközi szabadkereskedelmi tárgyalásokról egyeztetett francia partnerével a magyar agrártárca vezetője Párizsban, 2017. december 1-jén. A két miniszter az Európai Bizottság november 29-én megjelent közleményét értékelve egyetértett abban, hogy a KAP kétpilléres szerkezetét, és a közvetlen kifizetések rendszerét fenn kell tartani 2020 után, és a következő pénzügyi időszakban egyszerűsíteni kell a gazdákra vonatkozó szabályokat.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A miniszterek egyeztettek a takarmány-fehérje előállítás fejlesztési lehetőségeiről, valamint a takarmány import kiváltásáról, GMO-mentes európai terményekkel. Mindketten fontosnak nevezték, hogy az EU-n kívüli partnerekkel folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokon ki kell állni az uniós mezőgazdasági termelők érdekeinek védelméért, különösen a dél-amerikai (Mercosur) államok vonatkozásában.

Fazekas Sándor a francia agrárszövetkezetek országos szövetségének vezetőivel is tárgyalt, bemutatta a magyar nemzeti takarmányfehérje programot, valamint egyeztetett a takarmányozási fejlesztésekkel kapcsolatos együttműködésről. Az Auchan csoport vezetőivel a felelős gazdálkodásról, valamint a védjegyes és helyi termékek piacra jutásáról cserélt eszmét a magyar agrártárca vezetője.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatósági diszkrécióval kezelt adatok

2016. augusztus 19. 07:58
Nem kötelezi a törvény az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy közleményében megnevezze a súlyosan szabálytalankodókat Csupán a kormányzati honlapról letölthető listán, illetve a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos lapjában kell nyilvánosságra hozni az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken lefülelt cégek adatait. Ennél többet egyelőre nem is tesz a hivatal, bár „folyamatban van a vonatkozó előkészítő munka”.
 

Az áremelkedések ellenére a földárak még most sem túlzottan magasak

2017. március 28. 08:00
 
Jórészt túl vagyunk a Földet a gazdáknak programon, amelynek keretében 185 ezer hektár került magánkézbe az államtól, 260 milliárdos vételáron. Ez 9 ezer földrészletet és országosan 1,4 millió forintos átlagárat jelent. 200 milliárdot hitelből finanszíroztak a gazdálkodók.