Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délelőtt helyett szerda délután 3-kor állt az újságírók elé. A sajtótájékoztatón a miniszter új, a 60 év felettieket célzó oltási programot jelente

2021. július 08. 09:01
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délelőtt helyett szerda délután 3-kor állt az újságírók elé. A sajtótájékoztatón a miniszter új, a 60 év felettieket célzó oltási programot jelentett be, Gulyás ezen kívül a magyar gazdaság állapotáról, valamint egy az építőipari anyagok drágulásának megfékezését célzó embargó bevezetéséről beszélt.  
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök délelőtt helyett szerda délután 3-kor állt az újságírók elé. A sajtótájékoztatón a miniszter új, a 60 év felettieket célzó oltási programot jelente

Új oltási program

Gulyás Gergely arról beszélt, valamennyi magyarországon elérhető oltóanyag hatásos a mutáns vírusvariációk ellen. Ezért a kormány oltási akciót indít. A háziorvosok akár személyesen is felkereseik majd a 60 év felettieket. Gulyás szerint két napon belül bárkinek jut oltóanyag. Különösen az idősek számára fontos az oltakozás.

A kormány mindenkit arra kér, hogy külföldi utazások előtt a konzuli szolgálatnál tájékozódjunk, az adott ország mely oltóanyagot fogadja el.

Gulyás szerint, ha a legutóbbi napok adatait nézzük meg, akkor a beoltottak száma 5 millió 19 ezer fő felett volt. Napok óta olyan betegek hunynak el, akik nem voltak beoltva - árulta el.

Építőipari intézkedések

A piaci folyamatok hozzájárulnak az építőipari dráguláshoz, de ilyen mértékűt nem indokolnak, ezért lép a kormány.A kormány a következő intézkedésről döntött:

  • Kiviteli engedélyt vezetnek be. Ez előzetes brüsszeli notifikációt feltételez. Ezért jön ez a lépés csak októbertől.
  • Azonnali hatállyal bevezetik azonban a bejelentési kötelezettséget. Számos alapanyagot csak a bejelentést és annak tudomásul vételét követően lehet kivinni: ilyenek az acél és vastermékek, szigetelőkanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • Az építőanyagok szállítását  a kormány nyomon fogja követni.
  • Kiegészítő bányajáradékot is bevezetnek: kőfejtő, gipsz, kavics, homok, mész és gipszgyártást végző vállalkozást érinti.
  • Áron felüli értékesítés esetén, a különbözet 90%-át kivető járadékot fizet meg a cég. Ez azokra a cégekre terjed ki, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja
  • A bányászati kitermelést egy éven belül el kell indítani a jog elnyerését követően, az eddigi 2 év helyett.
  • A GVH eszközeit bővítik
  • Az ÉMI az építési termékek helyettesíthetőségét is megvizsgálja.

Jó állapotban a gazdaság

Jó hír, hogy 4,6 millió a foglalkoztatottak száma. Azzal számol a kormány, hogy a nyári hónapokban tovább javul majd a helyzet. Már idén nyáron elérhetjük a kormány ígéretét, és foglalkoztatási csúcsokat is dönthetünk - osztotta meg reményeit Gulyás Gergely.évesek foglalkoztatási rátája 72,3% volt - emelte ki.

A második negyedéves gazdasági növekedésről végleges adat még nincs, de optimisták vagyunk. Úgy számolnak, hogy nem csupán éves összehasonlításban lesz jó a növekedés, hanem az előző negyedévhez képest is - magyarázta. Azt remélik, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb növekedése jön össze idén. Ez esetben a kormány visszaadja a befizetett szja-t a családoknakzat: ilyen a negyedik hullám, az építőipari anyagok drágulása is - mondta.

Nem lesz kötelező az oltás, enyhébb lesz a 4. hullám

"Mi a szabadság pártján állunk, ezért nem kötelezzük az embereket a vakcina felvételére. Ha valaki nem akarja felvenni, akkor arról szabadon dönthet" - válaszolta Gulyás egy újságírói kérdésre.

Matematikai modellek már most is vannak a következő hullám lehetséges terjedéséről. Ez alapján a 2. járványhullám legmagasabb pontját sem fogja elérni az új hullám, a 3. hullámét pedig végképp nem. A miniszter szerint az egészségügyi ellátórendszer "minden további nélkül kibírja majd az újabb hullámot".

Éppen ezért nem kell újabb, a 2. vagy a 3. hullám alatt bevezetettekhez hasonló korlátozó intézkedésekre számítani.Lehet, hogy odáig vissza kell menni, hogy csak a védettségi igazolvány jogosít majd bizonyos helyekre belépésre

A védettségi igazolványnak a miniszter szerint pillanatnyilag nincs jelentősége Magyarországon, ezért nem aktuális az a kérdés, hogy elvegyük azoktól a védettségi igazolványt, akik nem vették fel a második oltást. De bármikor bevezethetnek egy ilyen intézkedést - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

 

WWW.penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

„Álljon le egy órára az élet Magyarországon!” – kemény ultimátumot kapott a tüntetőktől a kormány

2016. március 16. 07:51
Több tízezer ember vonul Budapesten a Hősök teréről a Kossuth térre tiltakozni az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen. Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kér bocsánatot és nem ül le tárgyalni, egy héttel később sztrájk következik. Balog Zoltán és Palkovics László már nem hiteles tárgyalópartner. Percről percre.

Kezdődik a levendulaszüret! Ezekre a helyekre érdemes ellátogatni

2017. június 07. 21:22
Szemet gyönyörködtetőek az év leglilább magyarországi, vidéki eseményei. Kár lenne kihagyni!