Gyermekekre veszélyes Tesco termékeket tiltottak be

2016. október 21. 08:30
Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot. Probléma esetén a tünetek azonnal jelentkeznek, hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani.

A Nébih közleménye szerint a két anyag felnőttekre nem jelent veszélyt, azonban gyermekeknél a szervezetbe jutott atropin és szkopolamin befolyásolja a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhat. Bár hosszú távú elhúzódó hatástól nem kell tartani, a panaszok észlelése esetén orvoshoz kell fordulni. 

Az atropin és a szkopolamin az úgynevezett tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek, amelyeknek jogszabályban meghatározott felső határértéke kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van. Az extrudált köles golyó nem tartozik ebbe a kategóriába, a Nébih laboratóriumában mért értékek alapján azonban - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által meghatározott napi beviteli referenciaértéket alapul véve - a tételek fogyasztása gyermekeknek kockázatos lehet.

Az érintett termékek neve:

- Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 75 g
Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899

- Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból
Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u.
Kiszerelés: 150 g
Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874

A hatóság azt kéri, hogy aki rendelkezik az alábbi azonosító adatokkal ellátott termékekkel, az elővigyázatosságból gyermeknek ne adjon belőlük.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Áfacsökkentés: az UHT és az ESL tejek következnek?

2017. május 11. 07:42
A 2018-as költségvetésben az élelmiszerek közül egyelőre a hal áfájának csökkentése várható, de további termékek kulcsának mérséklése is napirenden van. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a szaktárca és a NAK célja ebben az ügyben azonos.

Nem várhatunk tovább, meg kell előzni a vízválságot

2016. május 12. 07:52
Magyarországnak földrajzi adottságai miatt a szomszédos országokkal is össze kell fognia a vízzel kapcsolatos kérdések megoldásához. A témában az MTA átfogó kutatást indít.