Gyesről visszatérve köteles vagyok elfogadni másik pozíciót?

2017. augusztus 31. 09:29
GYES-ről munkába visszatérő anyuka vagyok, jeleztem a főnökömnek es a HR osztálynak, hogy 4 órában szeretnek dolgozni, amint a kisfiam elkezdi a bölcsődet. Szülés előtt egy multinacionális cég középvezetője voltam, ez a pozíció jelenleg be van töltve. A cég nagyon korrekt volt, felajánlottak egy másik pozíciót, 4 órában, viszont nem szeretnek ebben a munkakörben dolgozni. Mik a lehetőségeim jogilag? Elutasíthatom ezt a felajánlott pozíciót? Mi ennek a jogi következménye? Ez nem azt jelenti, hogy én felmondtam és megszűnik a munkaviszonyom?

Érdekes, de tipikus helyzet. A munkáltatónak kötelessége ugyanazon munkakörbe felvennie, sőt a munkaidőt a gyermek 3 éves koráig részmunkaidőre változtatnia. Amennyiben ugyanakkor erre nincsen mód, mert pl. az eredeti munkakör így nem tölthető be, akkor a munkafeltételeken együttesen kell módosítani a feleknek. A gyermek 3 éves koráig eleve felmondási korlátozás alatt áll, így a munkaviszonya nehezen szüntethető meg. Azt javasolom, hogy kérje az eredeti munkakörében történő továbbfoglalkoztatását vagy annak megfelelő munkakört. Ehhez joga van. Tárgyalásos úton rendezze a munkáltatóval a helyzetet. Nem szabadulnak meg Öntől könnyen, de úgy érzem ez nem is következne be.

hrportal.hu / dr. Kéri Ádám

Kapcsolódó cikkek

Egészségügyi alkalmatlanság miatt kirúghatnak táppénz alatt?

2018. március 20. 08:41
Az üzemorvosi vizsgálaton nem alkalmas minősítést kaptam, az adott munkakörben nem tudnak foglalkoztatni. Viszont cégen belül semmilyen más helyet nem tudnak felajánlani. A munkáltató azt javasolta menjek táppénzre vissza. Attól tartok,hogy felmondanak ez idő alatt és nem kapnék végkielégítést. 20 éve dolgozom a cégnél. Ön szerint mit tegyek? Menjek táppénzre vagy állásidőn töltsem az addigi napokat, amíg nem döntenek mi legyen velem?

Kukorica gyomirtó szert vont ki a forgalomból a hatóság

2018. június 04. 14:12
Termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a növényvédelmi hatóság a GENEZIS feliratú, párhuzamos behozatallal Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szert. A Nébih laboratóriuma igazolta, hogy a készítmény hatóanyag-tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól, így hatékonysága nem megfelelő. Ezért a hatóság elrendelte a termék forgalomból történő kivonását. A Nébih kéri, hogy azok a termelők, akik rendelkeznek a lenti azonosítókkal ellátott készítménnyel, ne használják fel, és vigyék vissza a vásárlás helyére!