Gyökeresen átalakul 2019-től a munkáltatói juttatások rendszere

2018. december 11. 07:42
Mint az már tudható, jövőre a munkaadók által adott juttatások közül kizárólag a SZÉP-kártya három (vendéglátás, szállás, szabadidő) alszámlájára utalt támogatás lesz adómentesen nyújtható.

A kártya adózásában változás, hogy a megszűnő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás helyett 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetniük a munkáltatóknak. További változás, hogy a juttatás értékét nem kell felszorozni 1,18-dal. A juttató 15 százalékos szja-fizetési kötelezettsége megmarad. Így összesen 34,5 százalék közterhet kell viselnie a 2018-as 34,22 százalék helyett.

 

Jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere 2019-ben

 

Januártól jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, a jogalkotói szándék szerint a kapott juttatások összege a bérek részét képezik majd - írja az MTI.

Bajusz Dániel adószakértő az M1 aktuális csatornán elmondta a jogalkotó megrostálta a jelenlegi juttatásokat, eszerint adómentes maradt az óvodai és a bölcsődei ellátás térítési díja, illetve klasszikus béren kívüli juttatásként a SZÉP-kártya és a sport és kulturális rendezvényekre szóló belépők.

A szakértő kitért arra is, hogy érdemes figyelni a változó adózási feltételeket, mivel a munkáltatók előre hozhatnak bizonyos kifizetéseket, azzal a kockázattal, hogy az évközi munkavállalói felmondás esetén az előre kifizetett összegek elvésznek. 

A kockázati biztosítás díjánál van egy átmeneti szabály, miszerint az idén megkötött szerződések alapján fizetett díjakra még 2019. december 31-ig igénybe lehet venni a minimálbér 30 százalékáig terjedő adókedvezményt - hívta fel a figyelmet Bajusz Dániel.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A válság előtti szintre ért a világgazdaság?

2021. szeptember 23. 13:44
A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint.

Tisztes minimálbérekről szóló irányelvet a szakszervezetek megsemmisítése ellen!

2021. február 08. 09:18
2021. január 26-án az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívást adott ki a minimálbérekről szóló irányelvekért, amelyben megállapítja, a szakszervezetek elleni jogsértések, támadások és a diszkrimináció egyre gyakoribbá vált Európában.