Győrffy: szégyen és tragikus, amit a CBA, a Coop és a Reál csinál

2016. október 05. 08:20
Továbbra is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke „szégyennek és tragikusnak” nevezte, hogy a magyar tulajdonú üzletláncok – a CBA, a Coop és a Reál – nem jelentek meg a tejpiacról tartott NAK-egyeztetésen, ahol a tejfelvásárlási árak emeléséről volt szó. Ha az árak nem nőnek, a termelők külföldön adják el a tejet, itthon pedig hiány alakulhat ki.

A NAK szükségesnek tartja, hogy a kormány szélesebb körű tejpiaci áfacsökkentést hajtson végre – derül ki a köztestület közleményéből. Mint ismert, a jövő évtől csak a friss tejek áfája mérséklődik 18-ról 5 százalékra, ezért a kamara tovább lobbizik annak érdekében, hogy az UHT és az ESL tejek áfája is 5 százalékra csökkenjen.

A NAK azután jelentetett meg közleményt, hogy a termelők, a feldolgozók és az áruházláncok a köztestület szervezésében ma egyeztetést tartottak a tejpiaci helyzetről, illetve a nyomottnak tartott hazai tejfelvásárlási árak növeléséről. A megbeszélésen az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny, a Tesco és a Spar képviseltette magát, de a magyar tulajdonú CBA, COOP és Reál nem jelent meg. A NAK közleménye szerint Győrffy Balázs „szégyennek és tragikusnak” nevezte, hogy a magyar áruházláncok a megbeszélésen nem vettek részt.

Az egyeztetésen egyetértés született arról, hogy tarthatatlan a mai 70 forintos kilónkénti hazai tejfelvásárlási átlagár, miközben az exportárak már 110 forint körül mozognak. Ha a belföldi tejárak nem nőnek, fennáll a veszélye annak, hogy a termelők az itthoni értékesítés helyett külföldön adják majd el a tejet, ez pedig a hazai piacon tejhiányt idézhet elő. A gazdálkodók azt sem zárják ki, hogy újabb demonstrációkat szerveznek, ha az árviszonyok továbbra sem normalizálódnak.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a gazdálkodók javát szolgálja a Közös Agrárpolitika

2018. március 01. 08:14
Az Európai Bizottság mind a 28 uniós tagállamban felmérés készített arról, hogyan vélekednek az emberek a közös agrárpolitikáról – közölte a nak.hu. 

Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt

2018. április 03. 07:00
Többről van szó, mint a vegyszerek elhagyásáról