Győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

2023. március 20. 10:14
Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.
 
Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson
Győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák
Mark Rutte miniszterelnök ugyanis elkötelezte magát, hogy 2030-ra felére csökkenti a nitrogénkibocsátást Hollandiában, mivel az ország levegőjében és vizeiben magasabb a nitrogén-oxidok szintje, mint amit az uniós előírások megengednek.
Mivel a kibocsátás nagy része a több mint 100 milliós haszonállatállomány hulladékából származik, a kormány egyharmadával szeretné csökkenteni a szarvasmarha-, sertés- és baromfilétszámot.
 
Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre az Egyesült Államok mögött. A hirtelen jött bejelentés, hogy megszüntetnének jó néhány farmot, és a gazdálkodók kötelező felvásárlással nézhetnek szembe, a farmerek aktivizálódását és ellenszegülését váltotta ki.
Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson
Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre a világon az Egyesült Államok mögött, a kormány azonban egyharmadával csökkentené a haszonállatállományt
 
Annak ellenére, hogy a vidéki régiókban sokan elismerik az éghajlatválság jelentőségét, Rutte éles kritikát kapott, és több mint 10 ezer farmer csatlakozott a tartományi választásokat megelőző tömegdemonstrációkhoz március 11-én. Mozgalmuk szimbólumaként sokan fejjel lefelé akasztottáki vagy lobogtatták az ország zászlaját.
A vidéki farmerek aktivizálódásának hatására pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB) jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson, amely a holland törvényhozó testület, a szenátus kinevezésére irányul.
A gazdapárt megelőzte Mark Rutte miniszterelnök néppártját, a Szabadságért és Demokráciáért tömörülést, és a harmadik legnagyobb politikai erővé vált Hollandiában. Lehengerlő szereplése pedig erősen megkérdőjelezte a nitrogénkibocsátás korlátozását célzó klímapolitika támogatását.
 
A BBB-t 2019-ben alapította Caroline van der Plas mezőgazdasági újságíró. A párt népszerűsége főként az ország északi és keleti, mezőgazdasággal foglalkozó részében ugrott meg az állattartást korlátozó kormányzati elképzelések hatására.
 
A BBB a holland szenátusban megszerzett mandátumokkal szövetséget köthet a szélsőjobboldali pártokkal az új nitrogén-kibocsátási szabályozás megakadályozása érdekében.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk a TAP-nál és a spanyol repülőtereken

2023. január 24. 14:26
A TAP Air Portugal kabinszemélyzete és a spanyol légiforgalmi irányítók is sztrájkokat jelentettek be az elkövetkező napokra-hetekre.
Hétnapos sztrájkba kezd a jövő héten a TAP Air Portugal kabinszemélyzete – írja az fvw.de a dpa híre alapján.
 

Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel

2023. november 29. 15:36
Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – elindította az 5G hálózat jelenlegi legfejlettebb „standalone”, önálló 5G technológiáját a Yettel – közölte a vállalat az MTI-vel hétfőn.