Gyümölcsösökre is licitálhatnak a gazdák

2016. május 25. 08:09
A miniszter szerint célszerű lenne az állami tulajdonú halastavakat is eladni Hamarosan dönt a kormány arról, hogy vásárolhatnak-e halastavakat a földművelők. A földárverések harmadik ütemében gyümölcsösökre már licitálhatnak a gazdák – tudta meg lapunk.
 

A Földet a gazdáknak! program harmadik ütemében hatvanezer hektárt hirdettek meg – mondta Fazekas Sándor a Magyar Hírlapnak. A licitálásokat június 3-ig tartják meg, 110 ezer földműves vehet földet. A földművelésügyi miniszter elárulta: a harmadik ütemben már lehet gyümölcsösökre – mintegy 6200 hektárra – licitálni, s a kormány heteken belül dönt arról, hogy eladják-e a halastavakat. Fazekas Sándor szerint célszerű lenne értékesíteni a mintegy három-négyezer hektárnyi állami tulajdonú halastavakat, azok például azon bérlők tulajdonába kerülhetnének, akik már gátakat építettek. 

A miniszter utalt arra, hogy a nyilvános földárverések első két körében 235 ezer hektárnyi területet hirdettek meg, és abból 166 ezer hektár kelt el. A földárverések első két körében csaknem 11 ezer magyar földműves jutott földtulajdonhoz: a helyben szokásosnál mintegy tíz-tizenöt százalékkal magasabb áron értékesítettek Hajdú-Biharban, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is. Népszerűek a három hektár alatti területek és a húsz-harminc hektárnyi szántók. A gazdákat kedvezményes hitelkonstrukciók is segítik.

A tárcavezető hangsúlyozta: a Földet a gazdáknak! program célja a kis- és közepes családi gazdaságok földhöz juttatása, az agrárközéposztály erősítése. Hozzáfűzte: az öt évvel ezelőtti 258-ról csaknem felére, 137-re csökkent az 1800 hektár feletti gazdaságok száma, területük nagysága pedig a mintegy 780 ezer hektárról 440 ezer hektárra mérséklődött. A kormány törekvése, hogy nyolcvan-húsz százalékos arány alakuljon ki a családi gazdaságok, illetve a nagybirtokok tekintetében. Fazekas jelezte azt is: a mezőgazdaság a GDP 3,7 százalékát teszi ki jelenleg, az élelmiszeriparral és az agrobiznisszel együtt ez húsz-huszonöt százalék. Ám a családi gazdaságok megerősödésével ez az arány érdemben növekedhet.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Hétfőtől jól nézze meg a tojás árát!

2017. március 20. 11:02
A vásárlók számára azonnal összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral

Emelt összegű családi pótlék milyen jövedelem mellett szűnhet meg?

2018. február 27. 12:23
Emelt összegű családi pótlék folyósítása melletti munkavégzésnél a 3 havi jövedelemkorlátnál a 3 egymást követő hónapban szerzett jövedelem átlaga számít, vagy akkor szűnik meg az ellátás ha a 3 egymást követő hónap mindegyikében meghaladja a kereset a minimálbér összegét. Minimálbért dolgozom, de előző hónapban e feletti összeget kerestem.