Ha Gyes idejére fizetés nélküli szabit kérek járhat-e gyermekem óvodába?

2018. április 03. 07:18
Tartósan beteg gyermekem most 3 éves, elkezdte az óvodát, mivel én dolgozom. A 2018/19-es nevelési évtől már 3 és fél évesen járna tovább óvodába. Kérdésem, hogy járathatom-e továbbra is (a kötelező óvodáztatás alapján), ha én a tartós betegségre való tekintettel a GYES idejére fizetés nélküli szabadságot kérnék a munkáltatómtól. Ezt az időt olyan tanulmányra szeretném fordítani, amely új, a tartósan beteg gyermek életmódjához jobban alkalmazkodni tudó munkakört tenne lehetővé számomra a munkahelyemen. Van időbeli korlátja az óvodai tartózkodásnak így?

Az óvodai nevelésben való részvétel feltételei a 2015/2016. nevelési évtől jelentősen módosultak.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 8. §-a szerint az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény legalább nyolc óra napi nyitvatartási idővel. (A nyitvatartási időtartam csak a fenntartó engedélyével csökkenthető.)

E jogszabályhely azt is kimondja, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

Mivel levele szerint gyermeke már betöltötte a 3 éves kort, így Önnek nemcsak joga, de kötelessége is gyermekét legalább napi négy órában óvodába járatni. Természetesen gyermeke a teljes nyitvatartási időben is járhat óvodába, a napi 4 órán felüli óvodában tartózkodást Ön határozza meg lehetőségeihez, elképzeléséhez igazítva.

A gyermeke óvodai nevelésben való részvétele tehát nem függ össze azzal, hogy Ön dolgozik, vagy éppen fizetés nélküli szabadságon van.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria 2018: így változik a nyugdíjpénz

2017. december 12. 08:38
Jövőre az idei mintegy 44 százalékról 40,71 százalékra csökken a béren kívüli juttatások, köztük a pénztári megoldásokhoz nyújtott munkáltatói támogatások adója - emlékeztetett Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke sajtótájékoztatón.

Így készítsük fel kertünket a téli fagyokra!

2017. november 16. 08:16
Egyre hidegebbek a reggelek és az éjszakák is, és hamarosan egyre gyakrabban alakulnak majd ki talaj menti fagyok is. A levelek már felvették őszi színüket, és elkezdtek lehullani a fákról. Itt az ideje, hogy az utolsó lépéseket is megtegyük ahhoz, hogy előkészítsük kertünket a télre és a fagyokra. Melyek a legfontosabb teendők?