Halálos mezőgazdasági munkabalesetek is voltak

2018. június 06. 08:11
Az idei első negyedévben három halálos kimenetelű munkabaleset történt a mezőgazdaságban. A munkavédelmi hatósági ellenőrzéseknél is kiemelten vizsgálták az ágazatban érdekelt munkaadókat és munkavállalókat.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint 2018 első negyedévében 4540 munkabaleset történt, ebből a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén 113-at regisztráltak. Utóbbiak közül 3 eset végződött halállal, 1 pedig súlyos csonkulással.

A főosztály egyben az első negyedéves munkavédelmi hatósági ellenőrzési tapasztalatokat is ismertette. Ebben az időszakban 14 605 munkáltatót vizsgáltak, továbbá 97 143 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit is ellenőrizték. A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar – ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb. A mezőgazdaságban 76, a feldolgozóiparban 760 céget vizsgáltak. E két ágazatban

a leggyakoribb probléma az volt, hogy a használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

Az idei első negyedévben a szankcionálás során 66 esetben munkavédelmi, 10 esetben közigazgatási bírságot, 15 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak (munkavédelmi bírság 22 773 000 Ft, közigazgatási bírság 585 000 Ft és eljárási bírság 1 260 000 Ft összegben). Az érdemi munkavédelmi döntések 3 %-a vont maga után pénzbeni szankciót (munkavédelmi, eljárási, illetve közigazgatási bírság).

agrotrend.hu 

 

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszer-feldolgozók: a NÉBIH-teszt bizonyítja, hogy nincs kettős mérce

2017. március 30. 09:40
Közleményben üdvözölték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzésének eredményeit.

Fogunk egyáltalán utazni, ha megszűnik a Szép-kártya?

2016. október 12. 07:45
Már szó volt arról is, hogy 2017-re megszüntetik, de a legutóbbi információk szerint 2018-ban valóban megszűnhet a Szép-kártya, amellyel nem csak egy népszerű béren kívüli juttatás tűnik majd el, hanem várhatóan érzékenyen érinti a belföldi turizmust is. Az Európai Bíróság 2016 februári döntése szerint nem egyeztethető össze az uniós joggal a kártyarendszer több eleme, amelyek a versenyt korlátozzák ezen a piacon. A kormány 2017-től bevezeti a készpénzes cafeteriát, így a munkáltató kedvezményes adózással készpénzt adhat dolgozójának, amelyet szabadon használhat fel. Kevéssé valószínű (erre már kutatások is utalnak), hogy a felhasználás iránya a Szép-kártyáéhoz hasonló lesz. A készpénz kiadással kevésbé lesznek megvalósíthatók azok a speciális célok, amelyeket a munkáltatók igyekeznek elérni a juttatások útján, mondta a HR Portalnak Fata László cafeteria szakértő.