Halálos mezőgazdasági munkabalesetek is voltak

2018. június 06. 08:11
Az idei első negyedévben három halálos kimenetelű munkabaleset történt a mezőgazdaságban. A munkavédelmi hatósági ellenőrzéseknél is kiemelten vizsgálták az ágazatban érdekelt munkaadókat és munkavállalókat.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint 2018 első negyedévében 4540 munkabaleset történt, ebből a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén 113-at regisztráltak. Utóbbiak közül 3 eset végződött halállal, 1 pedig súlyos csonkulással.

A főosztály egyben az első negyedéves munkavédelmi hatósági ellenőrzési tapasztalatokat is ismertette. Ebben az időszakban 14 605 munkáltatót vizsgáltak, továbbá 97 143 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit is ellenőrizték. A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar – ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb. A mezőgazdaságban 76, a feldolgozóiparban 760 céget vizsgáltak. E két ágazatban

a leggyakoribb probléma az volt, hogy a használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

Az idei első negyedévben a szankcionálás során 66 esetben munkavédelmi, 10 esetben közigazgatási bírságot, 15 esetben pedig eljárási bírságot alkalmaztak (munkavédelmi bírság 22 773 000 Ft, közigazgatási bírság 585 000 Ft és eljárási bírság 1 260 000 Ft összegben). Az érdemi munkavédelmi döntések 3 %-a vont maga után pénzbeni szankciót (munkavédelmi, eljárási, illetve közigazgatási bírság).

agrotrend.hu 

 

Kapcsolódó cikkek

Gödöllő lehet az új agrár szuperközpont

2017. január 05. 07:49
A kormány megszüntetné a párhuzamosságokat az agrárfelsőoktatásban, és önálló agrártudományi egyetemet hoz létre az ágazat versenyképességének javítása érdekében.

Kiégett remények, felperzselt európai földek

2018. augusztus 23. 11:32
Rég nem látott hőség és aszály sújtotta a nyár folyamán Nyugat- és Észak-Európát, amely nem egy esetben teljesen felkészületlenül érte az arrafelé máshoz szokott gazdákat. Egy-egy melegebb nyár persze az óceáni éghajlaton is előfordul, és voltak már aszálykárok arrafelé is, de idén a sarkkörön túl is meghaladta a hőmérséklet néhol a 30 fokot, a norvég tengerpart a dél-francia strandokra hasonlított.