Harcolnak a tisztességtelen kereskedők ellen

2016. december 14. 08:56
Az EU tagállamok tárcavezetői politikai állásfoglalást fogadtak el a gazdálkodók ellátási láncbeni helyzetének erősítéséről, és a tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorításáról. Kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő évben tegyen olyan javaslatot, amely uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Magyarországon évek óta törvény korlátozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartást – hangsúlyozta az agrártárca közleménye szerint a magyar delegációt vezető Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár. Ugyanakkor tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, mivel a lánc szereplői közül ők a legkiszolgáltatottabbak. A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát.

Az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, magyar részvétellel működő mezőgazdasági piacokkal foglalkozó szakértői csoport novemberben hozta nyilvánosságra jelentését a témában. A dokumentum a piaci átláthatóság, a kockázatkezelés, a kereskedelmi gyakorlatok, a szerződéses kapcsolatok, a versenyszabályok, valamint a finanszírozás területén fogalmazott meg ajánlásokat annak érdekében, hogy az ellátási láncokban stabilizálja a gazdák helyzetét.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogy lehet az, hogy a finnek sokkal több tejet isznak, mint mi?

2017. június 07. 21:18
Kampánnyal növelné a tejtermék-fogyasztást Magyarországon az ágazati terméktanács. Az állami piacvédelmi intézkedésekkel ugyanakkor a tisztességes verseny elérése a cél. Azzal, hogy a kiskereskedelmi láncok is bekapcsolódtak a terméktanács munkájába, hosszú távú stratégiai együttműködés valósul meg a tejágazatban.

Változtak az állami földek bérbeadási szabályai

2013. augusztus 04. 18:16
A rendelet péntektől hatályos, így a már meghirdetett, de még nem értékelt pályázatokra is vonatkozik.