Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz

2017. december 12. 08:58
A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!

Tervezzük a szabadságot!

Természetesnek hathat, de számos esetben jogvita tárgyát képezi, illetve bírságot szab ki a felügyelő hatóság amiatt, hogy elmarad a szabadságkiadási rend előzetes megtervezése. Ennek következtében előállhat az a helyzet, hogy év végén derül ki az a nehezen orvosolható tény, hogy a szabadság az esedékesség évében már nem adható ki. A jövő évre pedig csupán kivételes esetekben tolható át szabadság.

Fontos, hogy a felek naptári évre kötött megállapodása alapján csupán az életkori pótszabadság legfeljebb 10 munkanapja vihető át, melyről naptári évente külön-külön kell megállapodni. Idén december 31-éig tehát még meg lehet állapodni a munkavállalóval arról, hogy az életkori pótszabadságát 2018. december 31. napjáig adja ki a munkáltató. Hasonlóképpen van még lehetőség arról is megállapodni, hogy a 14 egybefüggő szabadságnap kiadására nem tartott igényt a munkavállaló. Ellenkező esetben ugyanis a munkaügyi felügyelet a munkaidő-nyilvántartás vizsgálatakor ezt is kifogásolni fogja.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszergazdaság potenciálja 60 százalékkal nagyobb a teljesítményénél

2016. november 04. 08:10
A magyar élelmiszergazdaság potenciálja 60 százalékkal nagyobb a jelenlegi teljesítményénél - mutatott rá Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Biztonságos? Új szemlélet a minőségirányításban

2017. május 10. 08:29
Az elmúlt 25 év során a világ élelmiszer piacán drasztikus változások mentek végbe: a globalizáció kiteljesedése, az élelmiszer ellátási és biztonsági kihívások alapvetően új helyzetet eredményeztek mind a termelésben, mind a feldolgozásban, mind a kereskedelemben egyaránt. A hazai élelmiszeripar szempontjából jelentősebb minőségügyi, élelmiszerbiztonsági eseményekből – a teljesség igénye nélkül – szemezgettük az alábbi csokrot.