Hatalmasak a károk, veszélyben a magyar kajszitermelés

2016. február 23. 09:52
A múlt évben egyes ültetvényeken, például a gönci termőtájon a fák pusztulása elérte a 30-40 százalékot – de máshol is nagyok a károk –, ami a gazdaságos termelést jelentősen megnehezíti. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Kertészeti albizottsága tájékoztatót hallgatott meg a Mentsük meg a magyar kajszit elnevezésű országos kajszibarack termesztési innovációs programról. Kiss Gábor a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten egy szakmai fórumon elmondta: a legfőbb ültetvénykárosító a fitoplazma, ami a megfelelő művelés ellenére is jelentős károkat okoz.

A gönci termőtájon működő termelői szerveződés (TÉSZ), mintegy 500 hektárnyi termelőt fog össze. Éves szinten a termésmennyiség 15-20 százalékát értékesítik; belföldön most több, mint 5 ezer hektáron évente 20-30 ezer tonna kajszibarack terem. A múlt évben a TÉSZ termelői körében 51 hektár ültetvény pusztult ki – mondta az ügyvezető igazgató.

Forrás: Agroinform

Kapcsolódó cikkek

Az Alkotmánybíróság döntése szerint is jogszerűen történt az állami földek hasznosítása

2016. december 08. 09:15
Az Alkotmánybíróság 2016. december 6-i döntésével egyértelművé tette, hogy az állami földek hasznosításának jogszabályi rendszere összhangban áll az Alaptörvénnyel. Az Alkotmánybíróság tanácsa tehát elutasította a bírói kezdeményezést.

Vis maior okot teremtett a mezei pockok elszaporodása

2018. október 24. 09:32
A jelenleg fennálló mezei pocok fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására.