Határérték feletti anyagokat mértek őrölt gyömbérben

2019. február 21. 07:41
Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben. Az alapanyag Németországon keresztül került az Unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. Az esetről a Nébih a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

A termék adatai:

 

  • A termék neve: Őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stødt Ingefær)
  • Márka: T (Flying Tiger)
  • Kiszerelés: 60.0g
  • Tételszám: L1808173
  • RASFF referenciaszám: 2019.0333

 

A Nébih kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt!

 

A benzo(a)pirénről és PAH-okról

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is. További információk a PAH-okról a Nébih Tudástárábanolvashatóak.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiválasztották az idei országtorta hat döntősét

2020. február 07. 09:27
A Magyarország Tortája címre pályázó versenymunkáknak szigorú követelményeknek kellett megfelelniük.

Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

2020. november 23. 09:05
Ebben az esztendőben lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek a termelők, mint egy évvel korábban. Erről értesültek a húsfeldolgozók, éttermek, nagy konyhák és a háztartási fogyasztók is. Ezért a megrendelők - főként a minőséget fontosnak tartók - igyekeznek minél előbb beszerezni az éves szükségletüket. Így ezekben a hetekben éjjel-nappal őrölnek a kisebb és nagyobb paprikamalmok az Alföldön. A hazai paprikatermesztőknek évek óta komoly problémát okoz a munkaerőhiány, az alkalmi dolgozók ugyanis inkább óradíjban dolgoznának, sok helyen azonban teljesítménybér jár.