Hatósági belső vizsgálat a több tízmilliárdos vetőmagbiznisz miatt

2017. október 31. 08:44
Belső vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal kapcsolatban, miért lassult le az exportra szánt szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása az utóbbi időszakban. Ágazati szakértők szerint a mai helyzet – elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintos kivitelt veszélyeztet. A Nébih viszont úgy látja, hogy az ügyintézési idő csak néhány nappal hosszabbodott meg, a minősítő bizonyítványokat pedig időben megkapják a piaci szereplők.

Rendszeresen felülvizsgálja belső munkafolyamatait – így a vetőmag-minősítői tevékenységet is - a Nébih – indokolta az agrárszektor.hu-nak a most folyó belső vizsgálatot a hivatal. Az éves terv szerint végzett belső auditokkal a Nébih működési hatékonyságát kívánják javítani – tették hozzá.

Ágazati szakértők az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a szántóföldi vetőmagok minősítése és okmánykiadása jelentősen lassult az utóbbi időszakban. Ennek hátterében piaci információk szerint az áll, hogy a bürokráciacsökkentő kormányzati intézkedések nyomán a megyei kormányhivatalokban, illetve a Nébihnél csökkent a minősítéssel foglalkozó szakemberek száma, így az ügyintézési idő növekedett. A mai helyzet – elsősorban a takarmánykukoricánál – évi több tízmilliárd forintnyi exportot veszélyeztet, mert félő, hogy a nálunk is érdekelt nagy nemzetközi cégek más országokba viszik a vetőmagtermelést, ha a bizonytalanságot okozó hatósági ügyintézési idő nem csökken – állítják vetőmagpiaci szakértők.

A Nébih tapasztalatai szerint ugyanakkor az elmúlt egy-másfél évben átlagosan csak néhány nappal hosszabbodott az ügyintézési idő a megelőző évekhez képest, és a minősítő bizonyítványokat minden esetben a jogszabályi időkereten belül adták ki. 
A hosszabbodásban – tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a hivatal - szerepet játszott, hogy 2014-2017 között fokozatosan, évi 10-11 százalékkal emelkedett az exportra szánt vetőmagtételek mintaszáma.

A vetőmagágazat „működési ritmusa” miatt minden évben – jellemzően október-decemberben - vannak olyan munkacsúcsok, amikor a betakarítás után az összes vetőmagüzem huszonnégy órában dolgozza fel a vetőmagtételeket és küldi minősítésre a mintákat – közölte a Nébih. Ez a hivatal szerint esetenként szintén a minősítési folyamat meghosszabbodásához vezethet.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne feledjük, ma NAK választások

2017. november 03. 09:50
Megyei küldötteket választanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) pénteken, a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le voksát reggel 6 és este 6 óra között a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára.Szavazás előtt a helyi kamarai választási bizottság tagjai ellenőrzik a szavazási jogosultságot, ezért a szavazáshoz személyazonosságot igazoló okmányt és lakcímkártyát, jogi személy képviselete esetén a törvényes képviseleti jogot igazoló dokumentumot kell vinni. A szavazási körzetközpontok pontos címeit a cikk végén mutatjuk.

Nem lesz újabb munkaszüneti nap? Sokan ellenzik

2017. október 13. 08:57
A kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték a hatéves bérmegállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának első őszi ülésén csütörtökön. A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról azonban parázs vita alakult ki.