Hiába a csőrövidítő hideg, jól terem az édes kukorica

2016. augusztus 18. 07:55
A csemegekukorica-termesztőknek is rendesen meg kellett küzdeniük az idei viharos és jeges időjárással. Ennek ellenére ígéretesnek tűnnek a hazai hozameredmények, köszönhetően a gazdák felkészültségének.

A hagyományosan erős csemegekukorica-ágazattal rendelkező Magyarországon a szintén komoly hagyományokat felvonultató Franciaországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan jó termésre lehet számítani idén. Ebben az évben 2015-höz képest némileg mérsékeltebb területen, 32 ezer hektáron termeltetnek csemegekukoricát a feldolgozók. A csökkenés nemcsak nálunk figyelhető meg, hanem a területen érdekelt összes országban a kontinensen. Jelenleg a betakarítási szezon első harmadában járunk, az eddigi és a további időszak termése is jóval a múlt évi mennyiség felett várható.

 

 
 
 

Az idei szezonban hozzávetőlegesen félmillió tonna csemegekukorica kerül a feldolgozókba. Az élelmiszer-embargó óta valamelyeset visszaesett a csemegekukorica iránti kereslet és a termőterület nagysága már második éve csökken.

 

A májusi hidegtől a korai fajták rövidebb csöveket termettek, előfordultak vihar- és jégkárok is, s jelentős területeken pusztult ki a vetés belvíz miatt. Ennek ellenére a rendszeres csapadék, a hőségnapok elmaradása jótékonyan hatott a termésre. Az enyhe tél ellenére a kártevők és kórokozók nem okoztak nagyobb problémát a csemegekukoricában. Kijelenthető, hogy a csemegekukorica-termelők jól felkészültek és általában megelőző jelleggel, hatékonyan védekeztek a kártevők ellen – mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője a cég hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén.

csemegekukorica

A csemegekukorica értékes, ugyanakkor érzékeny növény, ezért növényvédelmére is fokozott figyelmet kell fordítani – fotó: Shutterstock

A betakarított terményt körülbelül 5 százalékos frisspiaci fogyasztás mellett döntő többségében feldolgozóipari cégek hasznosítják: konzerv és fagyasztott termék lesz belőle, amely kedvelt exportcikk. Idén bőséges a zöldségfeldolgozók nyersanyagellátása, így várhatóan teljesíteni tudják a tervezett mennyiség feldolgozását. A gazdálkodók számára a szerződött mennyiségeken felüli többlettermés értékesítése jelenthet bizonytalanságot – tette hozzá Pereczes János.

A gazdálkodók növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles választéka áll rendelkezésre. Ezek közül kiemelkedik a Quilt Xcel. A kukoricában használható gombaölő készítmény a szármegnyúlás időszakától a virágzásig használható. Hatóanyagainak köszönhetően kimagasló preventív védelmet nyújt a növény számára. Gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a csemegekukorica élettani folyamatait.

Emellett nagyon fontos, hogy az utóbbi években egyre többször megjelenő rovarkártevők ellen is megfelelő védelmet biztosítsanak a gazdálkodók. Az Ampligo rovarölő permetezőszer csemegekukoricában is használható rovarölő szer, amely a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen biztosít megfelelő védelmet. A Lumax a kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei elleni alap-, illetve korai posztemergens kezelésre javasolt.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Jó közepes termés várható

2016. június 27. 09:04
Az őszi árpa aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek jó közepes termésre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkára. Csak búzából mintegy 966000 hektárt fognak hazánkban aratni, országszerte 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát várnak a magtárakba – közölte Budapest.

Mégsem mindig szabad a munkavállalás?

2018. szeptember 06. 09:14
Az Európai Unió alapjogai közé tartozik a tagállamok közötti mozgás szabadsága, és az ezzel együtt járó jogok. Így többek között a szabad munkavállalás lehetősége, valamint az is, hogy a tagállamok polgáraival szemben nem érvényesülhet diszkrimináció nemzetiség alapján. A lefektetett jogokkal nincs is gond, azonban a gyakorlatban nem mindig működik a dolog ennyire simán. Erről készített most összehasonlító jelentést, konkrét ügyeken keresztül is bemutatva a problémákat a FRA, az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége.