Hivatalosan is lezárták a földértékesítést

2016. október 26. 07:48
Jóváhagyta az állami termőföldek értékesítésének lezárását a parlament, továbbá kimondta, az ebből származó 260-270 milliárd forintos bevételt adósságcsökkentésre kell fordítani.

Az Országgyűlés kedden elfogadta és lezárta a kormány „Földet a gazdáknak!” elnevezésű, állami termőföld-értékesítési programját. A törvényt benyújtó földművelésügyi miniszter és a nemzetgazdasági tárca vezetője  sikeresnek minősítették a programot rámutatva: a nyilvános árveréseken minden harmadik magyar gazdának, mintegy harmincezer földművesnek biztosították a piaci áron történő földhöz jutást. A meghirdetett 290 ezer hektár földterület 70 százaléka talált gazdára, átlagosan „tisztességes piaci áron", hektáronként 1,4 millió forinton, vagyis a tavalyi országos termőföldátlagárnak közel a duplájáért.


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, a kormány azt szerette volna, hogy a föld azé legyen, aki megműveli: a helyben lakó magyar gazdáké. A program emellett azt is szolgálta, hogy a családi kis- és középbirtokok aránya jelentősen növekedjen a nagybirtokokkal szemben, továbbá a szigorú feltételeknek köszönhetően biztosítja a magyar föld magyar kézben maradását, vagyis, hogy az ne juthasson külföldi spekulánsok kezére. Megjegyezte, a programban ezért a törvényi előírásoknak megfelelően csak Magyarországon helyben lakó, földműves, természetes személy vásárolhatott legfeljebb 300 hektár földet.
A Nemzeti Földalapról szóló törvény módosításával pedig az Országgyűlés kimondta, hogy az állami termőföldek értékesítéséből befolyó, várhatóan 260-270 milliárd forintos összeget alapvetően az államadósság csökkentésére kell fordítani.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Vegyes várakozások az agráriumban

2016. augusztus 05. 08:30
Az időjárás miatt kiválóan alakulnak a termésátlagok, de mivel alacsonyak a felvásárlási árak, egyelőre kétes az idei év megítélése Közepes mezőgazdasági évre számítanak a gazdák az agrárgazdasági index szerint, ám a lapunk által megkérdezett szakértők véleménye megoszlik a várakozások tekintetében.
 

Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

2018. október 15. 09:29
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.