Huszonegy liszttermék minden szempontból megfelelt

2018. március 01. 08:15
Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei.

Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a NÉBIH szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmazott. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsavtartalma a kimutatási határértéket sem érte el. A NÉBIH ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal. A laborvizsgálatok két terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a hivatal tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hiszen ezt a terméket minden esetben hőkezelik a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. Három búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mértek. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a NÉBIH hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az eredményeket összefoglalva: öt termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást a hivatal, melyek alapján összesen mintegy 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

A Szupermenta terméktesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsorolták, hanem csoportosították a vizsgált termékeket. A magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportokba sorolhatóak a búzalisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.


(NÉBIH)
 


Az élelmiszeripart is elérte a digitális forradalom

Az idei, február 20-21-i PREGA konferencián az élelmiszeriparban elterjedt precíziós megoldásokat is áttekintették. Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója – a NAK alelnöke – előadásában szorgalmazta az elérhető új innovatív technológiák élelmiszeriparba történő átültetését és az erre épülő stratégiai szemlélet kialakítását. Ugyanakkor fontos szerepet tulajdonított a szabályozási környezet újragondolásának, hogy a jogalkotás ezzel is segítse a szektor versenyképességének növekedését.
Süth Miklós a Fornetti Kft. stratégiai igazgatója a technológiai és az egészségtudatos életmód kapcsolatát emelte ki előadásában. Megemlítette, hogy idehaza a Fornetti Kft. alkalmazta elsőként a hidrogénezéstől mentes, kvázi transzzsírsav-mentes margarinokat termékeik előállításánál. Továbbá a változó fogyasztói igények teljes körű kielégítése céljából a gyártás során digitális termelésirányítási és támogatói rendszereket vezettek be a cégnél.
Berczeli Attila (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.), Udvardy István (SmartFreq Kft.) és dr. Véha Antal (Szegedi Tudományegyetem) előadásában különféle szenzortechnológiákról nyerhettek betekintést az érdeklődők. Az élelmiszeriparból hozott példák segítségével bemutatták, hogy a digitalizáció számos eszköze alkalmazható az élelmiszerláncban, amelyek segítségével egyidejűleg a termékek minőségi paramétereinek fejlesztésére és az erőforrások hatékonyabb felhasználására válik lehetőség. Részletek itt(agroinform.hu)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel kegyes lesz? - 2020 után is jöhetnek agrártámogatások

2017. május 04. 07:33
Sok magyar gazda aggódik az uniós agrártámogatások 2020 utáni elapadása miatt. Részben most megnyugodhatnak, hiszen a Copa-Cogeca a jelenlegi helyzet továbbfejlesztését kívánja, míg az Európai Bizottság a területi és strukturális kiegyenlítés folytatását szorgalmazza. Magyarország közben az olcsó pénz után sóvárog, a beruházási támogatások, és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartását hangoztatja.

Minimálbér-emelés: így harcolnak a munkáltatók a költségnövekedés ellen

2017. április 26. 14:16
Azt mondják, a bűvész sosem árulja el a titkát. A GKI Gazdaságkutató Zrt. februári vállalati felmérése során azonban bebizonyosodott, soha ne gondold, hogy soha! A kutató cég kérdésére ugyanis csaknem ezer cég nyilatkozott arról, hogyan kerüli el a minimálbér-emelés okozta költségnövekedést.