Ideje a zöldgazdaságra koncentrálni

2016. október 21. 09:09
A zöldgazdaság megvalósítására kell fordítani mindazt a tudást és tapasztalatot, ami a mezőgazdaság hosszútávon fenntartható működtetése kapcsán eddig felhalmozódott.

Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében ismertette, hogy a földművelésügyi miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) környezetvédelmi igazgatójával, Simon Uptonnal és a vizsgálati folyamat koordinátorával Eugene Mazurt-tal tárgyalt.

 

 
 
 

 

Fazekas Sándor az egyeztetésen hangsúlyozta: megfelelő környezetpolitikával javítható a környezet állapota, az emberek egészsége, növelhető a gazdasági teljesítmény, segíthető a technológiai innováció és új munkahelyek is teremthetők. Kiemelte: a gazdaság "zöldítése", fenntarthatóbbá tétele elengedhetetlen a természeti tőke megőrzéséhez, hiszen a vízkészletek és a művelhető termőföldek végesek.

mezőgazdaság

Szükséges a mezőgazdaság zöldítése – fotó: Shutterstock

Az egyeztetést követően Magyarország OECD csatlakozásának 20. évfordulóján, a Földművelésügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett konferencián, a környezetpolitikai tervezésről, a jogszabályi környezetről és a környezetvédelmi intézményrendszerről egyeztettek a szakértők.

Magyarországot az OECD környezetpolitikai teljesítményvizsgálatában kétszer (1999-2000-ben, majd 2007-2008-ban) már értékelték, a harmadik vizsgálat idén év végén indul és 2017-ben zárul, két kiemelt területet (a biodiverzitást és a fenntartható hulladék és anyaggazdálkodást) elemezve. Az eredményeket bemutató kiadvány 2018 nyarán jelenhet meg. A hazai döntéshozók munkáját is segítő dokumentumban az OECD jelzi majd, hogy hol lát lehetőséget további fejlődésre.

A legfejlettebb gazdasággal rendelkező országokat tömörítő OECD fő feladata, hogy a tagországok kormányait szakpolitikáik kidolgozásában segítse. Az OECD Környezetvédelmi Igazgatósága 1990-ben kezdte környezetpolitikai teljesítményvizsgálatait, amiben az országokat azonos módszertan mentén, szakértők értékelik.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

A szociális jogok európai pillérének építése: szükség van a munkavédelmi közösség véleményére!

2016. augusztus 01. 07:56
Az Európai Bizottság márciusban széles körű nyilvános konzultációt  indított egy új kulcsfontosságú kezdeményezésről: „a szociális jogok európai pilléréről”. A projekt célja, hogy segítse Európa „szociális vívmányainak ” fejlődését, amely iránymutatásként szolgál a tagállamok számára saját nemzeti szociális és foglalkoztatási szakpolitikájuk kialakításában.

Három forintért és a túlélésért szállnak harcba a hazai malmok

2017. március 09. 08:32
Márciusban próbálkozik meg várhatóan áremelésekkel a hazai malmok többsége. A vállalkozások 5 százalék körüli mértékben drágítanák a lisztet, ami kilónként 2-3 forintos árnövelésnek felelne meg a jelenlegi átadási árakhoz képest. Az áremelésekre azért lenne szükség, mert veszteségessé válna a termelés az idei kötelező béremelések miatt, de a gyilkos iparági verseny nehezíti az árváltoztatásokat.