Ideje felkészülni az őszi agrártámogatási dömpingre

2016. szeptember 12. 08:38
Induló betakarítási munkák, fiatal gazda, új AKG és kertészeti gépek támogatása: sűrű időszak elé néznek a gazdák – az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

15 hónapja nem voltak ilyen magasban a globális élelmiszerárak
Júliusban még enyhén csökkent, de az előző hat hónapban – a szemes termények kivételével – rendre emelkedett az árindex. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,9 százalékkal 165,6 pontra, tizenöt havi csúcsra nőtt az előző havi 162,5 pontról.

Kis- és közepes kapacitású erőgépekhez gyártanak saját fejlesztésű szántóföldi, kertészeti, erdészeti és kommunális munkaeszközöket. Az árversenyt olyan silány, minősítéssel nem rendelkező keleti gépekkel kell állniuk, amelyeket be sem lehetne engedni az országba. Kaczor Sándorral, a Bagodi Mezőgép Kft. ügyvezetőjével a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

 

 
 
 

Átestünk a ló túlsó oldalára
Gyakran tapasztalható, hogy eltorzul a beruházási döntések folyamata a mezőgazdaságban, hiszen sokszor csak azért visznek végbe egy-egy fejlesztést, mert támogatást kapnak rá. Így ezek nem racionális, nem költséghatékony befektetések. Hollósi Dávidot, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetőjét arról kérdeztük, hogyan látja a bank oldaláról vizsgálva az idei támogatásokat, továbbá hogyan számolnak a nyári és őszi betakarítású terményekkel. Elővettük témaként a precíziós gazdálkodást is.

 

A mészkemence begyújtásával szerdán megkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron. Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 12-től várhatóan 130 napon át átlagosan napi 7300 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi – mondta Kovács Gergely, a társaság kereskedelmi és marketing igazgatója. A gyár ellátásához idén tavasszal mintegy 14 ezer hektáron vetettek cukorrépát, a kedvező időjárásnak köszönhetően rekordközeli termés prognosztizálható, a hektáronkénti átlagos hozam elérheti a 70 tonnát.

cukorrépa

A világpiac cukorhiánya akár7,05 millió tonnára is növekedhet – fotó: Shutterstock

Az EU közös agrárpolitikája kudarcot vallott. Lesz-e változás? 
Stéphane Le Foll, francia agrárminiszter szeptember másodikára meghívta a Loire-menti Chambord kastélyba az EU agráriumának irányítóit egy informális tanácskozásra, amelyről több hírportál is beszámolt. A 20 uniós agrárminiszter – köztük Fazekas Sándor – részvételével tartott összejövetel fő célja a Közös Agrárpolitika 2020 utáni lehetőségeinek és perspektíváinak megvitatása volt.

Még idén elérhetjük a történelmi cukorhiányt. A várható cukorkibocsátás a nagy termelési körzetekben jelenleg nagyon vegyes képet mutat. A Rabobank értékelése szerint a cukor ára a new-yorki terminüzletekben ez év elejétől mintegy 55, április közepétől pedig 30 százalékkal (fontonként 18,80 dollárcentre) emelkedett, és ez az árszint előreláthatóan fennmarad a következő egyéves időszakban

Brexit: Akár 500 millió fonttal is nőhet a brit gazdák támogatása
Tavaly az uniós agrártámogatások biztosították az Egyesült Királyság mezőgazdasági bevételének több mint felét. Kérdés mi lesz, ha a kifizetések összegét fontra váltják. A betakarítás végeztével a brit gazdák már nem az időjárással, hanem egészen mással foglalkoznak: az angol font árfolyamával. „A font és az euró árfolyama most kritikus kérdés számunkra. Ugyanis kizárólag ettől függ, a brit mezőgazdaság idei nyereségessége” – idézi a BBC Anand Dossa, közgazdászt a National Farmers Union, vagyis a farmerszövetség szakértőjét.

font

A font gyengülése megnöveli az agrártámogatások értékét, de drágulást is okoz – fotó: Shutterstock

Nagy erőt képvisel a mezőgazdasági gépforgalmazók szövetsége, hiszen 96 tagszervezetétől származik a Magyarországra bekerülő gépek 90 százaléka. Aki nem tagja az önkéntes szövetségnek, az „gyakorlatilag nem is létezik, hiszen nincs jelen a mezőgazdaság fejlesztésében”. Harsányi Zsolttal, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnökével beszélgettünk.

Világuralomra törnek az agrárpiacon
A német Bayer továbbra sem áll el a Monsanto felvásárlásától. Ajánlatán ismét emelve egyet, immár 65 milliárd dollárt kínál az amerikai vegyipari óriásnak. A Monsanto a németek több ajánlatát is visszautasította már, azonban a Bayer szerint ezúttal előrehaladott tárgyalások folynak a két vállalat között, ugyanakkor még nincs garancia a megállapodásra

Egy emberöltőre alkotott stratégiai programot a Földművelésügyi Minisztérium a magyar élelmiszer-gazdaság számára. Fazekas Sándor elmondta: a stratégiai program 2050-ig szóló tervezet – a Minőségi élelmiszert Magyarországnak és a világnak címet viseli – 35 évre kívánja kijelölni a magyar élelmiszer-gazdaság fejlődésének főbb irányait. A dokumentumot széleskörű társadalmi és szakmai vitára bocsátja a szaktárca; a tervezet már olvasható az interneten.

Őszi pályázatszüret: amit eddig tudni lehet az agrártámogatásokról
Miután a Miniszterelnökség egyértelművé tette, hogy a ciklus végéig, azaz a 2020-ig tartó időszak zárásáig az összes vidékfejlesztési pályázatot megjelentetik, idén ősszel a napraforgó- és a kukoricahozamok mellett az agrártámogatásokra irányul a legnagyobb figyelem.

A várható termésmennyiségek kilátásai egyelőre jónak tűnnek, a belvíz, aszály és a borzasztóan alacsony árak ellenére talán mégis elviselhető lehet a 2016-os mérleg.

támogatás

A 3,97 milliárd forintos forrással meghirdetett juh- és kecsketartó telepek, valamint az általános állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázati felhívásokra továbbra is várják a támogatási kérelmeket –fotó: Shutterstock

Elindult a „Kertészet korszerűsítése – Kertészeti gépbeszerzés támogatása” (VP2-4.1.3.5-16) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhívásban foglalt feltételeknek megfelelő kertészeti tevékenységet folytató vállalkozók összesen 18,08 milliárd forintra pályázhatnak; a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 10-20 millió forintot kaphat, a kormány 1500 támogatott pályázattal számol.

Agrártámogatások: ha hibát vétett vagy hiányos a pályázata, figyeljen a hiánypótlásraLegalább öt, legfeljebb tizenöt napos határidővel szólíthatják fel a hiánypótlásra. Ha a pályázat ellentmondást tartalmaz lehetőség van tisztázó kérdés alkalmazására, emellett az eljáró szerv kérhet adategyeztetést.

Újra igényelhető a sertés törzstenyészetek fejlesztését szolgáló 30 milliós támogatás
A sertéságazati stratégiai intézkedések keretében vissza nem térítendő, mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhetnek a törzskönyvezett sertéstenyészetek állattartói. A 2016. évre rendelkezésre álló forrás 30 millió forint.

sertés

A hónap végéig várják a támogatási kérelmeket – fotó: Shutterstock

A tavaszi vetésű kultúráknál már szinte megszokott technológiai elem a mikrogranulált starter műtrágyák használata. Repce és búza esetében az adapterek hiánya miatt kevesebb élnek ezzel a lehetőséggel, pedig érdemes lenne. A felsőnánai búza fajtasoron teszteltünk az idei szezonban a Pannon Starter Mega termésre gyakorolt hatását. A vetéssel egy menetben kiadott 20 kg/ha starter igen hatékonynak bizonyult, hiszen átlagosan 890 kg/ha termésnövekedést okozott. A legnagyobb hatást, több mint egy tonnát hibridbúzában mértünk. Átlagos 40.000 Ft/tonna búza átvételi árral számolva 15.000-26.000 Ft/ha nyereséget jelentett.

Figyeljünk a foszfortrágyázásra – később nehezen pótolható!
A három fő növényi tápelem közül (nitrogén, foszfor és kálium) kétségtelenül a legnehezebb a foszfor hiányát felismerni, és a kialakult hiánybetegség gyógyítása is legtovább tart. Ennek fő oka, hogy a foszforhiány – eltérően a másik kettőtől – csak lassan, fokozatosan alakul ki, továbbá a paradicsom, fejes káposzta, karalábé, levélzöldségfélék, cékla sötétzöld, lilás (antociános) levele elfedi a hasonló megjelenésű foszforhiánytünetet. A foszforhiányra utaló egyéb szimptómák is csak egy későbbi fejlettségi stádiumban mutatkoznak először (rossz a gyökérképzés, késik a virágzás, elmarad a terméskötés, fejletlen a palánta).

Tudta, hogy az első világháborút követően a Németországba segélyként érkező gabonával hurcolták be a parlagfüvet? A 2008. évi XLVI. törvény a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásáról elrendeli, hogy az adott év június 30. napjáig kül- és belterületről egyaránt el kell távolítani a virágzó parlagfüvet. Ennek elmulasztása esetén a terület nagyságától és a fertőzöttségétől függően 15 ezer forinttól 15 millió forintig terjedő bírság szabható ki.

 

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – lakossági felmérés az élelmiszerlánc-biztonságról

2017. október 18. 08:05
Olvasóink segítségét kérjük, hogy megtudjuk a felnőtt lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos véleményét. Kérdőívünkben kíváncsiak vagyunk, írnak-e bevásárlólistát a magyarok, és ki szeretnénk deríteni azt is, nagyobb arányban vesznek-e hazai élelmiszert, mint korábban.

Gyesről visszatérve köteles vagyok elfogadni másik pozíciót?

2017. augusztus 31. 09:29
GYES-ről munkába visszatérő anyuka vagyok, jeleztem a főnökömnek es a HR osztálynak, hogy 4 órában szeretnek dolgozni, amint a kisfiam elkezdi a bölcsődet. Szülés előtt egy multinacionális cég középvezetője voltam, ez a pozíció jelenleg be van töltve. A cég nagyon korrekt volt, felajánlottak egy másik pozíciót, 4 órában, viszont nem szeretnek ebben a munkakörben dolgozni. Mik a lehetőségeim jogilag? Elutasíthatom ezt a felajánlott pozíciót? Mi ennek a jogi következménye? Ez nem azt jelenti, hogy én felmondtam és megszűnik a munkaviszonyom?