Idén sem kaszálnak nagyot a mulasztási bírságokból

2017. július 14. 08:56
Mindössze néhány millió forint folyik be évente mulasztási bírságokból az államkasszába, bár 500 millió forintig terjedő büntetést is kaphatna az a vállalkozás, amely határidőn túl (vagy egyáltalán nem) készíti el az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig minden fillérre rá lenne szorulva, hiszen a díjakból befolyó összeg csak részben biztosítja az elvégzendő feladatok anyagi forrását.

A 2016-ban kiszabott mulasztási bírságok összege alig lépte túl a 2,5 millió forintot azoknál a vállalkozóknál és vállalkozásoknál, akik/amelyek elmulasztották bevallani a kötelező élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat, vagy a határidőt túllépve tették meg azt. Az idei bevallások feldolgozása még folyamatban van, ezért egyelőre bírságok kiszabására sem került sor, de nagyságrendileg aligha fog jelentősen változni a fent említett pár milliós összeg.

A 2017-es felügyeleti díj bevallását az ügyfelek mintegy 98 százaléka időben teljesítette – tudta meg az agrárszektor.hu a Nébihtől. Ebből is az következik tehát, hogy idén sem fognak „kaszálni” a büntetésekből. Pedig a bevallások határidőn túli elkészítése, illetve elmaradása esetén az élelmiszerlánc-szereplőkre késedelmi pótlék vagy mulasztási bírság szabható ki, amelynek legmagasabb összege 500 millió forint.

Az előző évek tapasztalataival megegyezően a késve bevallók közt most is jelentős számban szerepeltek olyanok, akik valamilyen adatváltozásból adódó probléma miatt nem tudták határidőre teljesíteni kötelezettségüket – áll a Nébih válaszában. Ha valakinél mulasztási bírságot szabnak ki, azt ellenőrzés keretében teszik meg, a bírság ugyanakkor – általános szabályként – nem az azt kiszabó intézmény bevétele lesz, hanem a központi költségvetésbe kell befizetni.

Ami a befolyt felügyeleti díjat illeti, azt teljes mértékig az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátására használják fel. A mostani bevallások alapján11,5 milliárd forintot meghaladó összeg folyik be jövő januárig ezekből a díjakból. A bevételt a megyei kormányhivatalok és a Nébih megosztva használhatják fel.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat május 31-ig lehetett elektronikusan bevallani. A befizetés majd két egyenlő részletben történik, 2017. július 31-ig, valamint 2018. január 31-ig kell átutalniuk az érintetteknek a Nébih elkülönített fizetési számlájára. 2017-ben csaknem 60 ezer bevallást készítettek az élelmiszerlánc-szereplők a június végi adatok szerint.

A befolyt felügyeleti díj – a Nébih közlése szerint – az elvégzendő feladatok forrását csak részben biztosítja. A bevétel hozzájárul a hivatal laboratóriumi műszereinek és informatikai rendszereinek fejlesztéséhez, illetve a laboratóriumi épületek korszerűsítéséhez. A befolyt összeg egy része a minőségi, biztonsági, kedveltségi komplex vizsgálatok, továbbá az élelmiszerlánc-szereplők és a vásárlók szemléletformálása, tájékoztatása érdekében kerül felhasználásra.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtévesztő statisztika: a többség keresi a kevesebbet

2018. október 09. 09:48
Hónapról hónapra szebb képet fest a hivatalos statisztika a bérekről, ám a dolgozók többsége ezt nem érzi. Nem csoda: csak egy szűk réteg keres akkora összeget, amekkorát a többség együttvéve sem.

Nem minden ennivaló, ami annak látszik

2018. szeptember 06. 08:36
Egyre nagyobb üzlet az élelmiszerhamisítás, már felzárkózott a fegyver-, kábítószer- és az illegális állatkereskedelem mellé. Az óriási adóbevétel-kiesés mellett jelenősek az egészségügyi kockázatok is.