Így még sosem láttuk a Balatont

2018. augusztus 22. 08:28
Elképesző kavalkád, különleges élmény - nem érdemes kihagyni.
Így még sosem láttuk a Balatont

 

A Kékszalag vitorlásverseny óta talán nem volt még idén ilyen sok vízijármű egyszerre a hosszú hétvégén, mint mostani nemzeti ünnepünkön a Balatonban. Mivel egy kósza, súroló kis zivatarcellán kívül időjárási szempontból nem volt túl eseménydús augusztus 20-a, az Időkép munkatársai úgy döntöttek, hogy érdekességképpen kipróbálják, mit “lát” ebből Siófokon, a Club218 Apartmanszálló tetején elhelyezett radarunk.

Az Időkép lokátorai meteorológiai – nem pedig légtérellenőrző – célúak, és nyilván teljesen alkalmatlanok is lennének például sebesen mozgó katonai repülőgépek érzékelésére, azért a hajók “elcsípésére” volt esélyük

– írták.

A hatósugarat az általánosan használt 200 km-esről extrém kicsire csökkentették – 5, 10 és 20 km-es változatokkal próbálkoztunk -, majd kikpacsolták a zajszűréseket és a földfelszíni reflexiókat – állócélokat szűrő digitális eljárásaikat – és megszületett a lenyűgöző eredmény, amilyet nem láttunk még a Balatonról.

Augusztus 20-án reggel 8-tól augusztus 21-én hajnalig így rajzott a Balaton:

https://youtu.be/zS6SLojIJII

Hogy mit mutatnak a radar felvételei, melyik szín mit jelent, arról bővebben az Időkép weboldalán

IDE KATTINTVA

olvashatsz.

Kapcsolódó cikkek

Megszavazta a parlament a munka törvénykönyvének módosítását

2018. december 12. 15:27
 Megszavazta a parlament  a munka törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.

Szigligeti és villányi borok nyertek a Magyar Bor Nagydíjon

2020. január 06. 11:26
Fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörös borok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat