Illegális boltban árulták a lejárt chipseket

2016. szeptember 01. 10:44
Illegális élelmiszerüzletet zárt be legutóbbi ellenőrzésén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A törökszentmiklósi bolt egy családi ház udvarán üzemelt, kínálatában többek között nápolyi, chips és száraztészta szerepelt. Az ellenőrök a helyszínen több mint 240 kg, többségében lejárt, illetve ismeretlen eredetű élelmiszert foglaltak le.

A családi ház udvarán berendezett illegális boltban hűtést nem igénylő, részben helyben csomagolt élelmiszereket forgalmaztak. Az üzemeltető kereskedelmi engedéllyel nem rendelkezett és nyilvántartásba vételi kötelezettségének sem tett eleget. A forgalmazott élelmiszerek egy része jelöletlen, azaz ismeretlen eredetű, más része pedig ugyan jelölt, de minőségmegőrzési idő nélküli, vagy lejárt volt. Az üzemeltető áruja egy részét egy családtagja takarmányforgalmazó cégétől szerezte be.

A takarmányforgalmazó vállalkozás engedélyezett módon vásárolt fel lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve gyártási selejtnek számító élelmiszereket takarmányozási célra. A termékek egy részét azonban nem állattartóknak értékesítette, hanem átadta a boltnak, hogy eladják a helyi lakosoknak. Az árukészlet másik részét a lédig (gasztro) kiszerelésű termékek adták. Ezeket a helyszínen kisebb kiszerelésbe átcsomagolva forgalmazta a „vállalkozó”, azonban az ehhez szükséges engedéllyel sem rendelkezett.

A NÉBIH szakemberei a lefoglalt termékeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az érintett cégek adatai elérhetők a jogsértés listán.

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videófelvételek megtekinthetők és letölthetők a NÉBIH honlapján:

http://portal.nebih.gov.hu/-/illegalis-boltban-arultak-a-lejart-chipseket

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Segítség a jégesőkárosult gazdáknak

2016. június 22. 08:29
2016. június 21-én reggel ismételten súlyos károkat okozott a jégverés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Békés megye északi részében is. A károsodott növénykultúrák köre és a jégesőkárok konkrét mértéke ugyan még nem állapítható meg, de a kárfelmérések a termelői kárbejelentéseket követően megkezdődnek. Fontos, hogy minden kárt szenvedett gazda 15 napon belül megtegye a kárbejelentését.

Kemény munkavédelmi ellenőrzések a mezőgazdaságban

2018. június 13. 07:44
Szeptember végéig tart a mezőgazdaság országos munkavédelmi ellenőrzése. A vizsgálatra azért van szükség, mert a munkabalesetek csaknem ötöde a mezőgazdaságban történik.