Ilyen se volt még! - Tehenek lepték el a Tesco területét

2016. április 29. 07:48
Körülbelül ötben borjúval és tehénnel vonultak ma fel a termelők a budaörsi Tescónál, tiltakozva az árletörő hatású tejtermékimport ellen. A gazdálkodók petíciót adtak át az üzletlánc képviselőjének. A rendőrség a tüntetőket a helyszín elhagyására szólította fel, mert nem ott demonstráltak, ahová a tiltakozást bejelentették. Eközben a hatóságok szlovák és cseh import UHT tejeket vontak ki a piacról, és folytatják a tejpiaci razziákat.

A budaörsi Tescónál demonstráltak ma a tejtermelők az olcsó tejtermékek importja miatt. Körülbelül ötven borjút és tehenet vezettek az élelmiszerlánchoz, mivel a gazdálkodók megítélése szerint a kereskedők piaci magatartása hozzájárul a hazai tejfelvásárlási árak csökkenéséhez. Az UHT tejek legnagyobb forgalmazója a Tesco, amely ígéretei ellenére sem változtatott értékesítési gyakorlatán - állítják az állattartók.

A gazdálkodók petíciót adtak át az üzletlánc képviselőjének – közölte az agrárszektor.hu-val Szinyákovics Pál, a demonstráció egyik szervezője. Ebben azt kérték, hogy a Tesco mérsékelje az importot, és jobban részesítse előnyben a magyar tejtermékeket. A gazdálkodók több mint egy éve veszteségesen termelnek, ezért mindegyikük tönkremegy, ha nem lesz változás - tette hozzá a szervező.

A termelők a demonstrációt bejelentették, de nem oda vonultak fel, ahová a tiltakozást előzetesen jelezték. Ezért a rendőrség a tüntetőket a Tesco előtti helyszín elhagyására szólította fel. Szinyákovics Pál szerint a termelők a rendőrségi felszólításnak eleget tesznek, így a demonstráció a petíció átadásával gyakorlatilag be is fejeződött.

Fotó: Túry Gergely, hvg.hu

Eközben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, hogy a napokban szlovák és cseh 1,5 százalékos UHT tejeket vontak ki a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat. Április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok. A szakemberek a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejet, 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek. Az ellenőrök két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési szabálytalanságot.

Zajlik az adatok kiértékelése a tisztességtelen forgalmazói magatartásra és a beszerzési ár alatti értékesítésre irányuló ellenőrzéseknél is. A Nébih 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál vizsgálta a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat. Az előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt.

Az ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is. E téren öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A NÉBIH szakemberei mintegy 60 cégnél vizsgálták azt is, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak. A ellenőrzések eredményeként két céget több mint 700 000 forint megfizetésére kötelezte a hatóság.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Kövér: húzóágazat lett a mezőgazdaság

2017. szeptember 27. 08:07
A magyar agrárium teljesítménye több mint 200 ezer magyar gazda egész éves értékteremtő munkájának eredménye - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke Budapesten

A termelékenységgel nőjenek a bérek

2017. február 10. 07:57
Az Európai Unió 2013 óta 8 millió új munkahelyet teremtett, a munkanélküliség 10 százalék alá csökkent, de ez nem elég - erről is beszámolt a Bizottság képviselője az Európai Szociális Alap Tanácsadó Bizottságának ülésén 2017. február 9-én, Brüsszelben.