Ipar 4.0 az emberi erőforrás megőrzéséért

2022. március 09. 10:21
A VOSZ és a Liga Szakszervezetek közös kutatása feltárta a magyar gyártó vállalatok dolgozóinak egészségi állapotát, a Viacob pedig a megoldást szállítja. Exoskeletonok (képünkön) és kollaboratív robotok a munkaerő-megtartásért.
Ipar 4.0 az emberi erőforrás megőrzéséért

A cégek egyik legértékesebb és legsérülékenyebb erőforrása az ember. Hazánkban a foglalkoztatottság 5%-kal az uniós átlag felett van, ami azt is jelentheti, hogy minimálisra csökkent a szabad munkaerő. A foglalkoztatottság EU-átlag fölé emelkedésével a munkaerő- és különösen a szakemberhiány égető problémává vált Magyarországon. Emellett a dolgozók egészségének és munkavégző képességének hosszú távú megőrzése, a minél magasabb szintű munkaergonómia kialakítása is fontos nemzeti érdek. A nyilvánvaló etikai és népegészségügyi megfontolások mellett tehát a vállalatok egyértelmű gazdasági érdeke is az, hogy fejlesszék a munkahelyi egészségmegőrzési megoldásokat. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) konzorciumban a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájával (LIGA) a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú pályázat keretében átfogó kutatást valósított meg a “számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása” nemzetgazdasági ágazatban, és célul tűzte ki, hogy feltárja azokat a modernizációs és automatizációs lehetőségeket, amelyek javítják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát, egyúttal hozzájárulnak a dolgozói egészség és a munkavégző képesség hosszútávú megőrzéséhez. 

Az együttműködés nem újkeletű. A VOSZ és a LIGA már korábban is dolgozott együtt, hogy felmérjék a gyártósori munkavállalókat érő, elsősorban mozgásszervi hatásokat. A kutatást a Viapan Group HR-szolgáltató cégcsoport tagja, a Viacob valósította meg partnerei bevonásával.

A kutatás azt tárta fel, melyek a vállalati igények, valamint a dolgozói félelmek, előítéletek az innovatív technológia bevezetésével kapcsolatban. A VOSZ és a LIGA korábbi közös kutatása szerint a dolgozók mozgásszervi, vázrendszeri megbetegedései negatívan befolyásolják a gyártósori munkavégzés hatékonyságát. A mostani kutatás eredménye az, hogy a leghatékonyabb megoldás erre a megelőzés, amelyet a modern technikai eszközök és innovatív megoldások biztosíthatják. Azaz egyre nagyobb szükség van a gyártásban a robotizáció, az automatizáció, az Ipar 4.0 megoldásainak meghonosítására. Ezek ma már a vállalatok legszélesebb köre számára elérhetők – a KKV-kat is beleértve, viszont még kevesebben használják a termelésben ezeket a technikai eszközöket. A Viacobtól azonban ezek a megoldások bérelhető, azaz beruházás nélküli konstrukcióban elérhetők, mindezt szaktanácsadással, tervezéssel kiegészítve. A modernizáció szakértő segítséggel tehát egyszerűen megvalósítható.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentős munkajogi változás várható 2022 nyarán

2022. május 25. 10:55
Fodor T. Gábor munkajogász - 2022. augusztus elejéig hazánknak, mint uniós tagállamnak két fontos, munkajogi tárgyú irányelvet is át kell vennie, ráadásul mind a kettő jelentősen érinti a munka- és pihenőidő szabályozását.

A gondoskodó munkáltató

2021. november 17. 10:13
A jó munkáltató nemcsak a törvény betűjének megfelelően foglalkoztat