Írjuk át a Munka törvénykönyvét!

2017. május 04. 07:23
A LIGA Szakszervezetek visszautasítja a vádaskodásokat, és felhívja a figyelemet a Munka törvénykönyve átfogó revíziójának szükségességére - áll a szervezet 2017. május 3-i sajtóközleményében. 

A LIGA Szakszervezetek, mint azt korábbi állásfoglalásában kifejezte, üdvözölte, hogy a Parlament Gazdasági Bizottsága visszavonta a hároméves túlórakeretről szóló javaslatát. A LIGA Szakszervezetek véleménye szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) alkotó szakszervezetek fontos és jelentős szerepet játszottak abban, hogy visszavonásra került ez a közfelháborodást kiváltó törvényjavaslat. (Zárójelben jegyezzük meg: a javaslatot a munkáltatói szervezetek is végrehajthatatlannak és fölöslegesnek ítélték.) A LIGA Szakszerveztetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve tagszervezeteik, jelentős munkavállalói egységet kovácsoltak a javaslattal szemben, és lobbytevékenységükkel, módosításaikkal végül célt értek.

Ezért a LIGA Szakszervezetek visszautasítja azon szervezetek vádaskodását, akik kritizálják azokat a szakszervezeteket, akik eredményt értek el, anélkül, hogy ők maguk bármit tettek volna ebben a folyamatban.

A LIGA Szakszerveztetek úgy ítéli meg, hogy újra az asztalra kell tenni a közös szakszervezeti követeléscsomagot a Munka törvénykönyve átfogó módosítási javaslatairól, annak érdekében, hogy a jelenlegi törvény leginkább értelmetlen és súlyosan hátrányos pontjai megváltozzanak.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának foglalkoznia kell többek között a következő problémákkal:

A jogellenes felmondáshoz nem fűződnek valós szankciók – ezt már a Kúria is nehezményezte, mondván, hogy a munkavállalók így kiszolgáltatottak a munkáltatói önkénynek.

Az állami és önkormányzati többségi tulajdonú vállalatok munkavállalóit azon az alapon diszkriminálja a törvény, hogy ki a vállalatok tulajdonosa.

Itt az ideje, hogy végre létrejöjjön a megállapodás a három oldal között. Erre nyújt reményt, hogy a VKF-ben folytatódnak a tárgyalások a Munka törvénykönyve módosításáról.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek egy felmérés szerint

2017. augusztus 17. 08:30
A 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, 42 százalékuk pedig csak hetente 1-2 alkalommal

A Vidékfejlesztési Programban a munkahely-teremtő elképzelések élveznek elsőbbséget

2017. október 06. 11:24
A Vidékfejlesztési Programban (VP) főként olyan innovatív elképzelések megvalósítását támogatjuk, amelyek a munkahely-teremtést állítják középpontba – mondta a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese egy szakmai konferencián, Szarvason.