Ismét szállíthatunk élő szarvasmarhát Törökországba

2016. június 15. 09:37
Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében öt EU-n kívüli és két uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén. A megbeszélések eredményeként a jövőben több termékkörben elindulhat, vagy – a korábbinál kedvezőbb feltételekkel – folytatódhat egyes élőállatok és élelmiszeripari termékek exportja.

A kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette a hazai élőállatok európai és EU-n kívüli, azaz harmadik országbeli kereskedelmét. A tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

A kanadai főállatorvossal folytatott megbeszélések alapján tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre, így – az engedélyezési eljárások után – az élősertés, a sertéshús és –húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába.

Az országos főállatorvos a thaiföldi képviselővel folytatott beszélgetés során megerősítette hazánk naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalásokat folytatunk az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

Hazánk kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóság vezetésével is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az Európai Unió által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg. Ennek célja, hogy a környező országokból érkező élőállatokat minél szigorúbban ellenőrizzék. A tárgyalás kiemelt témája volt a rendkívül ragályos bőrcsomósodáskór bulgáriai előfordulása, ami komoly veszélyt jelent a szomszédos országok fogékony állatállományára és megjelenése súlyos gazdasági károkat okozhat.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Szükségesek az erdőfejlesztések

2016. november 03. 08:30
Erdei létesítményeket avatott ma a földművelésügyi miniszter, egyet a Bakonyerdő, egyet pedig a Verga Zrt. területén.

Brutális mértékben árasztják el az országot a poloskák

2017. augusztus 29. 08:02
Már az elmúlt években is jelentősen megnövekedett a behurcolt, idegenhonos poloskák száma, és az egyedszámuk továbbra is megállíthatatlanul növekszik. Leggyakrabban a barna színű, ázsiai márványpoloskával találkozhatunk, amely eddig inkább csak októberben jelent meg nagyobb számban, idén azonban egyes területeken már most augusztusban megnőtt egyedszámmal jelen vannak.