Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre

2018. január 25. 09:38
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

A munkavédelmi ellenőrzések fókuszában a munkaerő-kölcsönzés fog állni

A munkaerő-kölcsönzés hagyományosan a kevéssé jogkövető területekhez tartozik. S habár a jogsértések zöme a munkaügyi (és nem a munkavédelmi) ellenőrzés területét érinti, a munkavédelem területén is érvényesülnek szabálytalanságok. 

Elsőnek azt érdemes megvizsgálni, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén melyik félnek milyen munkavédelmi kötelezettségei vannak. A munkaerő-kölcsönzés ugyanis háromoldalú jogviszony, amelyben a munkavállaló a kölcsönbeadóval köt munkaszerződést, ám a munkát a kölcsönvevő számára végzi. 

Az atipikus munkaviszony speciális jellegéből eredően mindkét munkáltatót terhelik munkavédelmi kötelezettségek, bár ezek általában egymással összefüggenek. Az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot például a kölcsönbeadó munkáltató köteles elvégeztetni. A vizsgálatnak pedig ki kell arra terjednie, hogy a munkaszerződésben meghatározott jellegű munkavégzésre a munkavállaló általánosságban képes-e. 

Ezen túlmenően azonban a többi munkavédelmi kötelezettség főszabályként a kölcsönvevő feladatkörébe tartozik, hiszen a munkavállaló ott fog a gyakorlatban munkát végezni. Ez az oka annak, hogy a munka törvénykönyve akként rendelkezik: a kikölcsönzés időtartama alatt a munkavédelmi kötelezettségek szempontjából munkáltatónak a kölcsönvevőt kell tekinteni. 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Inkább éhen halnak, mint hogy csomagoló üzemben dolgozzanak

2018. május 14. 09:09
A munkaerőhiány miatt az új-zélandi kormány kénytelen módosítani törvényeit, hogy a nyaralni érkezők is dolgozhassanak, elkerülvén, hogy a fán rohadjanak a gyümölcsök.

Jogszabályok érthetően

2017. július 26. 07:56
A Magyar Közlöny 2017. július 17. és július 23. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok