Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre

2018. január 25. 09:38
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

A munkavédelmi ellenőrzések fókuszában a munkaerő-kölcsönzés fog állni

A munkaerő-kölcsönzés hagyományosan a kevéssé jogkövető területekhez tartozik. S habár a jogsértések zöme a munkaügyi (és nem a munkavédelmi) ellenőrzés területét érinti, a munkavédelem területén is érvényesülnek szabálytalanságok. 

Elsőnek azt érdemes megvizsgálni, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén melyik félnek milyen munkavédelmi kötelezettségei vannak. A munkaerő-kölcsönzés ugyanis háromoldalú jogviszony, amelyben a munkavállaló a kölcsönbeadóval köt munkaszerződést, ám a munkát a kölcsönvevő számára végzi. 

Az atipikus munkaviszony speciális jellegéből eredően mindkét munkáltatót terhelik munkavédelmi kötelezettségek, bár ezek általában egymással összefüggenek. Az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot például a kölcsönbeadó munkáltató köteles elvégeztetni. A vizsgálatnak pedig ki kell arra terjednie, hogy a munkaszerződésben meghatározott jellegű munkavégzésre a munkavállaló általánosságban képes-e. 

Ezen túlmenően azonban a többi munkavédelmi kötelezettség főszabályként a kölcsönvevő feladatkörébe tartozik, hiszen a munkavállaló ott fog a gyakorlatban munkát végezni. Ez az oka annak, hogy a munka törvénykönyve akként rendelkezik: a kikölcsönzés időtartama alatt a munkavédelmi kötelezettségek szempontjából munkáltatónak a kölcsönvevőt kell tekinteni. 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Már teljes a káosz a "klórozott csirkék" miatt

2018. január 15. 10:07
Komoly vitát okoz továbbra is az Amerikai Egyesült Államok (USA) és az Európai Unió (EU) között, hogy az uniós vádak szerint az USA vállalatai klórozott vízzel mosott csirkehúst szállítanak az uniós piacra. Miközben Brüsszel továbbra is tiltja a "klórozott csirkék" behozatalát, az amerikai fél azt állítja, hogy az USA-ban már nem is használják ezt a technológiát. Egyes nyilatkozatok szerint az egyesült államokban már "halálosan unják" a vitát, és megállapodásra törekednének.

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe éjféltől jövő hétfőig

2017. június 22. 09:38
Másodfokú hőségriasztást ad ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön 0 órától jövő hétfőn 24 óráig – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).