Itt számíthat az év elején munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre

2018. január 25. 09:38
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretei közé integrált munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzés minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervét. Cikkünkben a 2018. év első negyedévének legfontosabb ilyen ellenőrzési területeit mutatjuk be.

A munkavédelmi ellenőrzések fókuszában a munkaerő-kölcsönzés fog állni

A munkaerő-kölcsönzés hagyományosan a kevéssé jogkövető területekhez tartozik. S habár a jogsértések zöme a munkaügyi (és nem a munkavédelmi) ellenőrzés területét érinti, a munkavédelem területén is érvényesülnek szabálytalanságok. 

Elsőnek azt érdemes megvizsgálni, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén melyik félnek milyen munkavédelmi kötelezettségei vannak. A munkaerő-kölcsönzés ugyanis háromoldalú jogviszony, amelyben a munkavállaló a kölcsönbeadóval köt munkaszerződést, ám a munkát a kölcsönvevő számára végzi. 

Az atipikus munkaviszony speciális jellegéből eredően mindkét munkáltatót terhelik munkavédelmi kötelezettségek, bár ezek általában egymással összefüggenek. Az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot például a kölcsönbeadó munkáltató köteles elvégeztetni. A vizsgálatnak pedig ki kell arra terjednie, hogy a munkaszerződésben meghatározott jellegű munkavégzésre a munkavállaló általánosságban képes-e. 

Ezen túlmenően azonban a többi munkavédelmi kötelezettség főszabályként a kölcsönvevő feladatkörébe tartozik, hiszen a munkavállaló ott fog a gyakorlatban munkát végezni. Ez az oka annak, hogy a munka törvénykönyve akként rendelkezik: a kikölcsönzés időtartama alatt a munkavédelmi kötelezettségek szempontjából munkáltatónak a kölcsönvevőt kell tekinteni. 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárminiszteri tárgyalás Washingtonban

2016. április 18. 10:58
A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban. A látogatáshoz időzítve az amerikai fővárosban és New Yorkban gasztronómiai termékbemutatót is tartanak magyar minőségi élelmiszerekből és borokból.

Kelet-Európa agráriuma kevés pénzből is csodát csinál

2018. június 12. 08:45
Az Erostat a fenntartható mezőgazdaságot vizsgálta az egyes tagállamokban, melynek eredménye egy interaktív grafikon lett, amivel túl is lőttek a célon. Elárulja, hogy az unió keleti felén mennyivel kevesebb pénz jut az ágazat támogatására, mennyivel kevesebb terheléssel jár az itteni gazdálkodás, és mennyire felívelő pályára állt az agrárium ezekben az országokban.