Izgalmas mezőgazdasági alkalmazások bemutatója a tudományünnepen

2017. október 16. 12:08
A Magyar Tudományos Akadémia idén is megrendezi a Magyar Tudomány Ünnepe elnevezésű eseménysorozatát. Az előadások között megtalálhatóak agrártémájúak is.

A rendezvénysorozat kiemelt része az MTA budapesti Széchenyi téri Székházában 18 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható tudomány-népszerűsítő előadás-sorozat, melyre előzetes regisztráció után várunk minden érdeklődőt. Idén a genetikai forradalom lehetőségeivel és kihívásai is teret kapnak: Dudits Dénes Széchenyi-díjas magyar növénygenetikus, biotechnológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja izgalmas mezőgazdasági alkalmazásokat mutat be.

A fenntartható fejlődés követelményei és a növekvő élelmiszerigények mind a hagyományos, mind az organikus mezőgazdasági gyakorlatban előtérbe helyezik az innovatív technológiák alkalmazását. A növény- és állatfajták biológiai teljesítőképessége alapvetően meghatározza a gazda munkájának eredményességét, ezért van szükség a nemesítési módszerek fejlesztésére. A precíziós nemesítés területén új korszakot jelent az ún. genomszerkesztési módszerek kidolgozása, amelyekkel biztosítható egy kiválasztott célgén egyetlen molekulájának, nukleotidjának a kicserélése, ezzel a megtervezett funkciójú fehérje szintézise és a kívánt új tulajdonság megjelenése.

Dudits Dénes előadásában mind a növénytermesztést, mind az állattenyésztést érintően példákat mutat be, kiemelt figyelemmel az új tenyészanyagok jelentőségére az organikus biogazdálkodásban. Az ilyen célú felhasználás szempontjából lényeges, hogy a genomszerkesztés termékei idegen gént nem tartalmaznak, és természetes spontán mutációkként is előfordulhatnak. Az előadó bízik abban, hogy a születőben lévő új fajták egyaránt hozzájárulnak majd a hagyományos és biogazdálkodási sikerességéhez.

A teljes program a tudomanyunnep.hu oldalon található, itt lehet regisztrálni is.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Márciusban igényelhető az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk kompenzálására szolgáló csekély összegű támogatás

2016. február 24. 13:19
Fontos! A támogatás kizárólag az illegális bevándorlók által okozott mezőgazdasági károk alapján igényelhető, így a kérelmezés alapja nem lehet azonos a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében kezelt káreseményekkel!

Új helyen lehet megtudni minden információt a magyar erdőkről

2018. június 11. 09:16
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érdeklődőket, hogy megváltozott az Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala. Az új felület a jövőben https protokollt, illetve számos új funkciót alkalmaz, így még inkább felhasználóbarát módon működik a továbbiakban.