Japán-amerikai együttműködés hozhatja el a mezőgazdaság legújabb robottraktorát

2020. október 20. 09:19
Partnerségre lépett a Kubota az Nvidiával. A japán mezőgazdasági gépgyártó az amerikai számítástechnikai vállalattal közösen fogja kifejleszteni az önvezető robottraktorait. A tervek szerint az Nvidia grafikus processzoraival, mesterséges intelligenciájával és kameráival a Kubota traktora képes lesz a teljesen önálló munkavégzésre.
Japán-amerikai együttműködés hozhatja el a mezőgazdaság legújabb robottraktorát

A Kubota régóta foglalkozik már a teljesen önálló robottraktorok gondolatával, a jármű legelső tervezett változatát pontosan fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben mutatta be a japán gyártó. A Kubota idén januárban pedig bemutatta az úgynevezett „X tractor” koncepcióját, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

 

 

A Kubota most ismét közelebb jutott az öt évtizedes álom megvalósításához. A japán gyártó az amerikai számítástechnikai vállalattal, az Nvidiával kötött partnerségi megállapodást, írta meg a Future Farming. Ennek értelmében a Kubota traktorába az Nvidia által kifejlesztett grafikus processzorok, mesterséges intelligencia és olyan kamerák kerülnének, amelyek azonnal fel is dolgozzák a begyűjtött adatokat. A grafikus processzor és a mesterséges intelligencia pedig azért lenne felelős, hogy a jármű percnyi pontossággal tudja elemezni az időjárási adatokat és a növények állapotát.

A japán gyártó azért is ennyire elkötelezett a robottraktorok mellett, mert a japán mezőgazdaságban nagyon jelentős a munkaerőhiány és a gazdálkodási hatékonyság is alacsony. A vállalat kijelentette, hogy ezek ellen az okos mezőgazdaság mielőbbi bevezetése lehet csak a megfelelő válaszlépés.

A Kubota egyébként 2017-ben már elindította az Agrirobo traktorszériáját. Ezek a gépek képesek önállóan közlekedni, és radar segítségével észlelni a környezetüket. Mesterséges intelligencia viszont nincs bennük, ezért emberi felügyeletet igényelnek. 2020 januárjában egy kiotói kiállításon a Kubota bemutatta az „X tractor” koncepcióját. Ezt már úgy képzelték el, hogy mesterséges intelligencia segítségével, és teljesen elektromos hajtással fog működni. A jelenlegi együttműködésnek köszönhetően a Kubota egy lépéssel közelebb került önként vállalt küldetése a valóra váltásához.

(A cikkben felhasznált képek a Kubota tulajdonát képzik.)

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A V4-ek a mezőgazdasági alapok szinten tartását szorgalmazzák

2019. október 04. 07:52
A négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten – nyilatkozta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Prágához közeli Lányban a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni nemzetközi sajtótájékoztatón

Idén nagy változások elé néz az agrárium

2019. január 07. 09:15
A sertéságazat fejlesztésekre szorulna, és közben már a jó dinnyetermés gondolata is várakozáson felüli a termelők fejében. Milyen változások várhatóak idén az agráriumban?