Jár-e a vállalkozónak éjszakai pótlék?

2018. március 12. 07:38
Jár-e éjszakai pótlék a bt. tagjának, ha maga vezeti a cég kamionját? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy bt. főállású tagja, ügyvezetője, fix fizetéssel (ezidáig), ha saját maga vezeti a cég kamionját hosszú úton, jár-e neki éjszakai pótlék?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A gazdasági társaság ügyvezetője megbízási, illetve munkaviszonyban is betöltheti a tisztségét, amit a létesítő okiratban kell szabályozni. 

Amennyiben megbízási jogviszonyban tölti be a tisztségét, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) rendelkezései nem vonatkoznak rá. Ebből eredően sem a minimálbér, sem a munka- és pihenőidő korlátai, sem a  bérpótlékok szabályai nem alkalmazandóak.

Ha munkaviszonyban tölti be a tisztségét, abban az esetben követni kell az Mt. rendelkezéseit, köztük a bérpótlékok számítására vonatkozó szabályokat is. 

A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár. 

A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. 

A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár. 

Éjszakai munkavégzésnek nevezzük a 22–06 időtartam közötti munkavégzést, amennyiben legalább az egy órát eléri.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Tápérték adatbázis megjelentetése FM honlapon

2017. január 09. 08:12
z FM Sajtóiroda 2016. december 13-ánKötelező a tápérték jelölés, kivétel a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében  cím alatt tájékoztatta az érintett vállalkozásokat az  élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló egyes rendeletek 2016. december 12-én megtörtént módosításáról, a minisztérium 
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kotelezo-a-tapertek-jeloles-kivetel-a-nem-elore-csomagolt-elelmiszerek-eseteben

Új szolgáltatás az egyszerűsített foglalkoztatást bejelentő alkalmazásban

2018. október 30. 07:25
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint új szolgáltatás érhető el az egyszerűsített foglalkoztatásbejelentő alkalmazáson keresztül – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).