Jár -e betegszabadság vagy táppénz munkavállalónak, ha beosztás szerint nem dolgozott?

2017. június 22. 10:09
Az utóbbi időben egymásnak ellentmondó írások jelentek meg annak kapcsán, hogy jár-e betegszabadság/táppénz azokra a napokra, amikor a munkavállalónak beosztás szerint nem is kellett volna dolgoznia, és ha jár ez keletkeztet-e utólag „túlórát”. Példák: 1, Általános munkarendben a munkavállaló hétfőtől péntekig dolgozik és a hétvégén beteg lesz, de hétfőn már újra dolgozik. 2, Hathavi munkaidő-keretben a munkavállaló az ötödik hónap végén ledolgozza a teljes (hathavi keret) óraszámát, ezért a munkáltató a hatodik hónapban már nem osztja be munkára a munkavállalót. A munkavállaló viszont a hatodik hónapban beteg lesz. Jár -e betegszabadság vagy táppénz ezekre az időkre, keletkezhet-e „túlóra” utólag emiatt?

A táppénz keresetpótló ellátás. Amennyiben hétvégén lesz beteg és ez a munkavégzését nem érinti (lsd.1. példa), nem látom miért kellene betegszabadságról, táppénzről beszélni. Ekkor munkavégzési kötelezettség sem terhelte. A 2. esetben a helyzet hasonló. Havibéres munkavállalóként minden hónapban a bérére jogosult a munkavállaló, órabéres munkavállaló pedig az általános munkarend szerinti munkabérre. A keret végén ezt kell korrigálni, ha nem stimmel a vége. Amennyiben nincsen munkaidő-beosztása, nem értem, hogy miért kellene betegszabadságról, táppénzről beszélni, illetve ilyenkor ez hogyan merül fel.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Átalakul az unió agrárpolitikája

2017. augusztus 03. 09:30
Bizottsági konzultáció zajlott a támogatási rendszer korszerűsítéséről – a magyar gazdák aktívak voltak

Pihenőnapon kell dolgozni: mit fizet a munkáltató?

2018. június 04. 14:11
Pihenőnapján hívja be dolgozni a munkáltató a munkavállalót, milyen extra költségeket (utazás, lemondott program) kell számára megtéríteni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.