Javítaná az EU a munkavállalók szociális védelmét

2018. március 14. 07:40
Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő az európai munkaügyi hatóság létrehozására, a munkavállalók szociális védelemének javítására – közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint a bizottság az új uniós szintű ügynökség létrehozásával azt szeretné elérni, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan részesüljön szociális védelemben.

Mint elmondták, az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódott, és ezzel 2017-re 17 millióra nőtt azoknak az uniós polgároknak a száma, akik más tagállamban telepedett le, vagy vállalt munkát.

Az új hatóság az elképzelések szerint egyebek mellett tájékoztatást nyújt majd a polgároknak és a cégeknek az álláslehetőségekről, szakmai gyakorlati lehetőségekről, a mobilitási programokról, a felvételi eljárásokról és képzésekről, valamint iránymutatással szolgál a más tagállamban történő letelepedéssel, munkavégzéssel, illetve működéssel kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről.

A hatóság új uniós ügynökségként jön létre, székhelyéről a tagállamok döntenek majd. Működését várhatóan 2019-ben kezdi meg.

Az Európai Bizottság másik javaslata a munkavállalók és az önálló vállalkozók szociális védelemhez való hozzáférésének javítását szorgalmazza. Mivel a munkavállalók közel 40 százaléka önálló vállalkozó vagy atipikus foglalkoztatási formában – nem teljes munkaidős, határozatlan időre szóló munkaszerződéssel – dolgozik, gyakran előfordul, hogy nem rendelkeznek megfelelő társadalombiztosítással, munkanélküliségi biztosítással vagy éppen nyugdíjjogosultsággal.

A bizottság javaslata iránymutatásként kíván szolgálni a tagállamok számára ahhoz, hogy támogassák minden munkavállaló és önálló vállalkozó szociális védelemhez való hozzáférését, különösen azokét, akik foglalkoztatási státusuk miatt nem részesülnek megfelelően a szociális biztonsági rendszerek nyújtotta védelemből.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Jogerős fogházbüntetést kapott a munkavezető a bagaméri földomlás ügyében

2018. január 12. 08:45
Jogerősen is egy év fogházbüntetésre ítélte - két évre felfüggesztve - a Debreceni Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és egy közfoglalkoztatott meghalt, amikor ráomlott a homokfal Bagamérban, 2015 decemberében - írja az MTI.

Magyarországon döcög az agrárium digitális átalakítása

2017. február 23. 07:30
Az agrárágazatnak, a magyar gazdálkodóknak és az élelmiszeripari vállalkozásoknak a digitális átalakulás nyertesének kell lennie - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten a III. Prega konferencia és kiállítás résztvevőit üdvözölve.