Jó közepes termés várható

2016. június 27. 09:04
Az őszi árpa aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek jó közepes termésre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkára. Csak búzából mintegy 966000 hektárt fognak hazánkban aratni, országszerte 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát várnak a magtárakba – közölte Budapest.

Az Aratási Koordinációs Bizottság idei elő  ülését követően Czerván György elmondta: őszi búzából a betakarításra váró terület 966 ezer hektár. A terméshozam hektáronként átlagosan 5 tonna lesz az előzetes becslések szerint, amely megegyezik a tavalyival. Országszerte előreláthatólag 4,8-4,9 millió tonna őszi búzát  takarítanak be.

Az őszi árpát hétfőig mintegy 1000 hektáron vágták már le. A hozam 4,9 tonna hektáronként, az előzetes termésbecslés 4,8 tonna volt. A 270 ezer hektáros vetésterületről a szakemberek  mintegy 1,3 millió tonna őszi árpát várnak, többet a tavalyinál - jelezte Czerván György.

Az államtitkár megemlítette még, hogy repcéből az előző évhez képest mintegy 13 százalékkal várnak nagyobb hozamot, ami 2,8 tonna hektáronkénti átlagtermést jelent. Így a termés mennyisége országosan elérheti a 717 ezer tonnát (254 ezer hektárról),amely mintegy 200 ezer tonnával haladja meg a múlt évit.

A jó, közepes termésmennyiség, amit a szakemberek az előzetes becslések alapján várnak a nyári betakarítású növényeknél fedezi Magyarország belső felhasználását.

Az árakról azt közölte, hogy januártól március közepéig-végéig a búza és a kukorica ára  is 10-15 százalékkal csökkent. A márciusi mélypont után lassú áremelkedés kezdődött, a világpiaci tendenciáknak megfelelően. A kukoricánál az áremelkedés tartóssá vált, a búza ára stagnál. Ez azt jelenti, hogy a június 20-i jegyzések alapján - a legközelebbi lejáratokra  -  a malmi búza ára tonnánként 43 500 forint, míg egy évvel korábban ez 48 ezer forint volt. A kukorica esetében a kötés 52 ezer forint tonnánként, tavaly ugyanebben az időben 41 ezer forint volt a tonnánkénti ár.

Czerván György beszélt az eddig beérkezett kárbejelentésekről is, elmondta: eddig 65 600 hektárra érkezett be kárbejelentés  a gazdáktól. Ennek nagy részét a tavaszi fagykárok teszik ki, főként a szőlő és gyümölcsültetvényekben keletkezett kár, több mint 43 ezer hektáron. A gabonánál elsősorban a belvíz okozott kárt, mintegy 11 ezer hektáron. Az utóbbi időszakban pedig a jégeső okozta károk bejelentése nőtt, amely már megközelíti a 9 ezer hektárt, csak az elmúlt egy hétben 3 ezer hektárra jelentettek jégkárt. A keddi, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét ért jégverés okozta károk felmérése jelenleg is tart. Az államtitkár ismételten jelezte, hogy az érintett gazdáknak 15 napjuk van arra, hogy a károkat bejelentsék.

Az aratással kapcsolatban még kiemelte, hogy a napokon belül megkezdődik a repce, míg Péter-Pál napja környékén a búza aratása.

Forrás: promenad.hu / FM

Kapcsolódó cikkek

Ezek a legfontosabb kérdések most az agráriumban: helybe visszük a témákat

2016. május 04. 10:48
A hazai agrárrendezvények sorában az egyik legjelentősebb vidéki esemény a Pápai Agrárexpo. A május végi kiállítás látogatók ezreit vonzza az ország minden részéből, a szakma számára pedig kihagyhatatlan találkozási pontként szolgál. A Portfolio és az agrárszektor.hu idén különleges szakmai programmal készül.

Technológiai korszerűsítésre és új felfogásra van szükség az agráriumban

2018. szeptember 17. 11:10
Az agrárium jövője szempontjából nélkülözhetetlen a technológiai korszerűsítés és a gondolkodásmód megváltoztatása, ezt a természetben és a mezőgazdaságban végbemenő átalakulások kikényszerítik - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken Kalocsán.