Jogszabályok érthetően

2017. április 13. 07:22
A Magyar Közlöny április 03. és április 09. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok. 

Magyar Közlöny 49. szám ( 2017.04.03.)

A Kormány 75/2017. (IV. 3.) Korm. rendelete a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet módosításáról

Kihirdetés napja: 
2017.04.03.
Hatályba lépés napja: 2017.04.04.

A módosítás értelmében ha egyes hitelek kamatlába az Európai Unió állami támogatási szabályai szerint nem tartalmaz állami támogatást, és nem éri el legalább az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett referencia alapkamatláb értéke és az adós hitelkockázati besorolása és a biztosítékok minősége alapján kalkulált kamatfelár együttes mértékét, az Eximbank kamatkiegyenlítést nem veheti igénybe.

fedezettségi mértékek megállapításakor a magas fedezettségű biztosítékokra a 30 százalék alatti, illetve azzal egyenlő, az általános fedezettségű biztosítékokra a 31 százalék és 59 százalék közötti, az alacsony fedezettségű biztosítékokra a 60 százalékkal egyenlő, illetve annál magasabb nemteljesítéskori veszteség a besorolás alapja.

Új fogalomként került bevezetésre az  export előfinanszírozó hitelamely  olyan hitelviszony, amely az exportőr és a hitelt nyújtó hitelintézet között jön létre egyes exportügyletnek minősülő ügylethez kapcsolódóan, és amelynek célja az export megvalósulásához szükséges forgóeszközök finanszírozása a belföldről történő kiszállítást megelőzően.

Az Eximbank a kamatkiegyenlítési rendszerben csak olyan, a rendeletben meghatározott export előfinanszírozási és export előfinanszírozási refinanszírozási hitelek kapcsán számolhat el a központi költségvetéssel, amelyek összege nem haladja meg a külkereskedelmi szerződésben meghatározott összeg 85%-át, és a hiteladós gazdálkodó szervezet által foglalkoztatottak több mint fele társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szabályai szerint a hiteladóssal biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban áll.

2. Az igazságügyi miniszter 4/2017. (IV. 3.) IM rendelete a civil szervezetek és a sportegyesületek egyszerűsített nyilvántartásba vételi és egyszerűsített változásbejegyzési eljárásaiban alkalmazandó mintaokiratokról

Kihirdetés napja: 2017.04.03.
Hatályba lépés napja: 2017.04.04.

rendelet mellékletei tartalmazzák az egyszerűsített nyilvántartásba vételhez szükséges minta alapszabályok és a megalakuláshoz, bejegyzéshez minta dokumentumokat ( közgyűlési jegyzőkönyv, más nyilatkozatok).

Magyar Közlöny 50. szám ( 2017.04.06.)

Az agrárgazdasági tevékenységet érintő rendelkezést nem tartalmaz.

Magyar Közlöny 51. szám ( 2017.04.07.)

Az agrárgazdasági tevékenységet érintő rendelkezést nem tartalmaz.

 

Magyar Közlöny 52. szám ( 2017.04.07.)

Az agrárgazdasági tevékenységet érintő rendelkezést nem tartalmaz.

14. heti összefoglaló

otpagrar.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Október közepén kezdődhet az agrártámogatások előlegfizetése

2016. augusztus 22. 07:58
Az előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése - jelentette be egy pénteki gazdakonferencián az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Jászfényszarun.
 

Sokan szarvashibákat követnek el, ezért buknak nagyot

2016. március 17. 11:55
Sokmilliárdos károkat okoz a mezőgazdaságban a belvíz, de komoly és ismétlődő termelői hibák is közrejátszanak abban, hogy víz önti el a szántóföldeket. Ilyen például a rossz vetésszerkezet vagy agrotechnológia. Az idén csökkenhet a kukorica és a napraforgó termőterülete, ha a tavaszi vetésre előkészített földekről lassan húzódik vissza a belvíz. Talajjavítás nélkül hosszabb távon is kisebb termésre számíthatnak a gazdák a rendszeresen belvízjárta földeken.