Jön a szankció, ha nincs tápanyag-gazdálkodási terv

2017. augusztus 30. 09:36
Két év alatt 50 ezer hektár termőföldre készített el tápanyag-gazdálkodási tervet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kötelező ugyanis ötévente talajvizsgálatot végeztetni és tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve a Vidékfejlesztési Programban agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási támogatást igénybe vevő termelőknek. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni, hiányában a gazdálkodók szankciókra számíthatnak.

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, illetve az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet szerint egyre nő azon gazdálkodók száma is, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket. Ez egyrészt segíti az úgynevezett helyes mezőgazdasági gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást - rögzíti közleményében a NAK. 

Az agrárkmara falugazdászai eddig 50 ezer hektár termőföldre készítettek tápanyag-gazdálkodási tervet. A 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

A szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek, illetve a növények fajlagos tápanyagigénye és az egyéb módosító tényezők (zöldtrágyázás, szerves trágyázás stb.) figyelembe vételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. A közlemény szerint a köztestület tápanyag-gazdálkodási tervkészítési szolgáltatása az ország teljes területén azonos minőségben és áron vehető igénybe. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A V4-es agrárminiszterek gyengének vélik az EB javaslatát

2018. augusztus 16. 12:17
A Visegrádi országok elmúlt években folytatott munkájának köszönhetően az Európai Bizottság (EB) idén irányelv-tervezetet nyújtott be a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei augusztus 15-én Nyitrán közös nyilatkozatban rögzítették a javaslattal kapcsolatos álláspontjaikat – közölte szerdán az Agrárminisztérium.

Határidő a fűszerpaprika-termelőknek

2016. július 28. 08:09
A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján a termelők a minőségi fűszerpaprika termelése céljából vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhetnek a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására. A támogatás mértéke a 2015. október 20. és 2016. április 30. közötti időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 %-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint.