Jót tett a szigorítás a paprikák piacának

2016. május 17. 08:17
A hegyes erőset jórészt itthon adják el – A kápia viszont kedvelt exportcikk Várhatóan 20-25 ezer tonna étkezési paprikát, főként kápiát exportálunk az idén, elsősorban Németországba. Itthon a t. v. paprikát kedvelik, az éves fogyasztás családonként 15-16 kilogramm.
 

Az ekáernek köszönhetően egyre kevesebb kétes eredetű étkezési paprika érkezik Magyarországra. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: 2013-ban még 11 ezer tonna volt az import mértéke, tavaly már csak hét tonna, és az idén sem számít nagyobb behozatalra. Az import zömét decembertől áprilisig terítik a piacon, főként spanyol, jordán, egyiptomi és marokkói étkezési paprikát. Ledó szerint a hatósági ellenőrzések, az ekáer miatt nem mernek kockáztatni, feketén behozni szállítmányokat, ráadásul a magyar fogyasztók egyre tudatosabbak, egyre inkább a magyar terméket keresik.

Hajtatott paprika mintegy 1500-1600 hektáron terem az idén, a mostani becslések szerint 160-180 ezer tonnás termésmennyiség várható. Szabadföldön mintegy ezer hektáron termesztenek paprikát, elsősorban ipari célokra, konzervként, mélyhűtött áruként dolgozzák fel, de jut belőle a piacokra is. 

Ledó Ferenc elárulta: családonként 15-16 kilogramm az éves fogyasztás Magyarországon. Itthon a fehér t. v. paprika a kedvelt, a fő exportpiacunkon, Németországban viszont a kaliforniai paprika, illetve a piros színű kápia.

Itthon a t. v. paprika rovására nő a kápia termőterülete. A megtermelt kápia nyolcvan százalékát exportáljuk. A németországi paprikafogyasztás csaknem két százalékát adja a magyar kivitel. A 20-25 ezer tonnás exportból jut Ausztriába, Csehországba, Svájcba és a skandináv országokba is.

Az elnök megjegyezte: a hegyes erős paprika száz-százhúsz hektárnyi területen terem, és a kilencvenkilenc százalékát itthon értékesítik. Ledó Ferenc úgy véli: a főszezonban, azaz június közepétől két-háromszáz forint lehet a t. v. paprika ára minőségtől függően, a kápia 25 százalékkal drágább. A hegyes erős darabja pedig hatvan-száz forint között mozoghat a nyáron.


Kevesebb agrártámogatási kérelem

Mindössze 144 ezer uniós agrártámogatási kérelem érkezett be szombatig a tavalyi száznyolcvanezer után. Az idén a beadási határidő egy héttel eltolódott, május 23-ra – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője tegnap az M1-en. Egységes kérelmet a településen dolgozó falugazdászokon keresztül minden olyan gazda benyújthat, aki a termeléshez kötött támogatáson túlmenően területalapú támogatást is igényelne akár növénytermesztésre, akár állattartásra.
A támogatás a gazdák mindennapi tevékenységét segíti, de lehetőségeket nyit a jövőben a tevékenységek kiegészítésére, fejlesztésre és az esetleges kiesések pótlására is. A kapott összeget mezőgazdasági tevékenységre lehet fordítani – ami növeli a versenyképességet –, például növényvédő szerre, agrotechnológiai fejlesztésekre, meglévő eszközök korszerűsítésére, állatjóléti támogatások igénylésére, valamint állathigiénés lehetőségek fejlesztésére.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Tudatos gazdálkodás és szabályozás kell a borágazatban

2016. augusztus 05. 08:26
A magyarországi borágazatnak tudatos gazdálkodásra és tudatos szabályozásra van szüksége, ez lehet a hosszú távú siker biztosítéka - közölte a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.
 

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban

2018. augusztus 27. 08:16
A Nébih-hez a RASFF rendszeren érkezett információk szerint finn vásárlók piros színű műanyag darabokat találtak a Lengyelországban gyártott, epres joghurtban.