Jövőre a kormány nem számol szja- és áfacsökkentéssel

2017. április 26. 07:47
Az Országos Közszolgálati Érdekegyezető Tanács 2017. április 24.-ei ülésén az előzetes tervek szerint a 2018-as költségvetés, valamint a 2017-es bérintézkedésekből kimaradt munkavállalók helyzetének áttekintésére került volna sor, de az idő csak a költségvetésre volt elég.
 

Az OKÉT ülésén először a költségvetésről volt szó, Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár (képünkön) tartott tájékoztatót, amely során lényegében a sajtóból már ismert információkat ismételte meg. A fontosabb tervezési irányszámok a következők: tervezett GDP növekedés 4,3%, információ 3,0%, bruttó bér és keresettömeg növekedés 10,4% átlagkereslet növekedés 8,8%. Személyi jövedelemadó csökkentésre és általános ÁFA csökkentésre a terv szerint nem kerül sor. Új információ, hogy a nyugdíjasok egy nyugdíj prémiumban részesülnek, ha a tervek szerint alakul a gazdasági növekedés.

A munkavállalói oldal kérdésére az előterjesztő tisztázta, hogy a költségvetés készítése során a jelenlegi közszolgálati létszámmal terveztek, létszámcsökkentéssel nem számoltak. Az eddig ismert bérintézkedések mellett 2018-tól az Országos Mentőszolgálatnál tervez a Kormány egy 10%-os bérfejlesztést, de több területen még folyamatban vannak a tárgyalások. Az esetleges többletforrás a költségvetés céltartalékában rendelkezésre áll. A munkavállalói oldal kérésére a költségvetés tervezett május másodikai benyújtása után a kormány írásbeli előterjesztése alapján folytatódik a költségvetés tárgyalása.

A munkavállalói oldal a vita során több kérdést is felvetett. Ezek a következők: Mi történik a körülbelül 200 ezer bérintézkedésből (2017-ben) kimaradó munkavállaló bérhelyzetének rendezése érdekében? Hogy kezeli a Kormány a bértábla összecsúszását? Mi lesz a közalkalmazotti bértábla sorsa? Tervezi-e a Kormány az életpályák szinkronizálást? Várható-e a 13. havi illetmény visszaállítása? Az utóbbi kérdés kivételével, melyre egyértelmű nem volt a válasz, érdemi Kormányzati reakciót nem kaptunk. Ennek az időhiány mellett az volt az oka, hogy a Kormány ezt a napirendet úgy értelmezte, hogy a munkavállalói oldalnak kellett volna javaslatot készítenie…

A téma megtárgyalása a következő ülésen folytatódik. Ezt az is szükségessé teszi, hogy az önkormányzatoknál még nem ért véget a minimálbérre illetve a garantált bérminimumra való ráállás finanszírozásának tisztázása. Ez a központi költségvetési alrendszerben megtörtént.

Az egyebek között napirendi pontban a Kormány jelezte, hogy az Igazságügyi Minisztérium elvégezte a bérkompenzáció kivezetésének alkotmányossági vizsgálatát, és problémásnak tartja a munkavállalói oldal javaslatát, miszerint minden munkavállaló bérébe épüljön be ez az összeg. A szakvélemény megismerése után folytatódik a megoldáskeresés.

Kérdésünkre Simon Attila megígérte, hogy rövidesen összehívja a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsát, (KOMT), ahol tisztázni lehet a közalkalmazotti reprezentativitással kapcsolatos problémákat. Végezetül megállapodás született az oldalak között, hogy az OKÉT május második hetében folytatja munkáját, ahol az időhiány miatt félbe maradt vitás kérdések tisztázhatók lesznek.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt mérlegelni kell: nem érdemes tovább várni a beruházásokkal

2017. május 12. 08:04
A növényi termékek magas készletszintje lefelé tolja az árakat, és a jelenleg kialakuló árszintek akár két évig is fennmaradhatnak. Ugyanakkor az állati termékek mostani áremelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja, ám ez nem tartható fenn sokáig, korrekcióra lesz tehát szükség. Egy biztos: a beruházásokkal már nem érdemes tovább várni.

Egy örökösödési vita nyomán módosul a földtörvény

2017. október 05. 08:09
A földtörvény módosítását írta elő az Alkotmánybíróság abban a vonatkozásban, hogy ha a törvény korlátozása miatt nem jut hozzá az örökös a végrendeletben rá hagyott földterülethez, akkor ezért kompenzáció illesse meg.