Jövőre indul a mintagazdaság Mezőhegyesen

2016. március 02. 19:23
Jövő év elején elindulhat az új állami mintagazdaság Mezőhegyesen – nyilatkozta Farkas Sándor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kialakításáért felelős kormánybiztos a Magyar Időknek. A 2004-ben privatizált gazdaság földbérleti szerződései 2017. január 1-jén járnak le, azt követően indulhat a terület hasznosítása.

A privatizáció után az új tulajdonosok szinte semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre, értékes ingatlanokat, állattenyésztő telepeket, majorokat adtak el. A mezőhegyesi gazdaság mai állapotával kapcsolatban a kérdés csak az, hogy lehetett ilyen helyzetbe sodorni a Közép-Európa legjobb földterületeivel rendelkező gazdaságot – mondta a kormánybiztos.

 

Mezőhegyesi ménesbirtok

A lótenyésztésben szeretnék visszaállítani a hagyományos fajtákat – fotó: vs.hu

A mintagazdaság számára azokat a területeket jelölik majd ki, amelyeket korábban a nagy állami tulajdonú ménes is használt. Ez mintegy 8000 hektárnyi termőföldet és 1500 hektárnyi erdő, továbbá a hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a mintagazdasághoz kerülnek majd azok a földek is, amelyeket az állam korábban elárverezett, az adásvételi szerződést azonban a mintagazdaság javára nem kötik meg a nyertes licitálókkal.

Farkas Sándor a fejlesztési tervekkel kapcsolatban elmondta: a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is példaértékű gazdálkodási színvonalat céloznak meg, a lótenyésztésben szeretnék visszaállítani a hagyományos fajtákat. A tervek között szerepel tangazdaság létrehozása, önálló kiemelt vadgazdálkodás és turisztikai program is.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Lázár 55,2 milliárdra emelte a támogatást

2017. július 31. 09:08
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazat szerkezetátalakítását támogató felhívásra jelentős túligénylés mutatkozott, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség a források megemelésével kezelt.
 
 

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2018. március 02. 08:02
Március elsejétől indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyben a húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszereket ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei - írja az MTI.