Juttatások hosszú hétvégén külföldi szakmai út idejére

2018. október 15. 07:54
Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkaszerződésben rögzített munkavégzési helytől eltérő helyen történő munkavégzést munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak nevezzük. A munka törvénykönyve (Mt.) 53. paragrafusának (5) bekezdése e körben annyit ír elő, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Napidíjfizetési kötelezettsége a munkáltatónak csupán a személyszállítási, árufuvarozási tevékenységet végző munkavállalók estén van. Ugyanakkor az Mt. 51. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket meg kell téríteni. Ez a szállásra, utazásra, étkezésre jelen esetben is vonatkozik.

Ha az említett munkavállaló munkaszüneti napon nem végez munkát külföldön, akkor ott is a pihenőnapját tölti, ezért nem szerez jogosultságot munkaszüneti napi pótlékra. Ha azonban a magyar jogszabály szerinti munkaszüneti napon munkát végez, akkor a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabérén felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

60 ezer hektár állami föld keresi új gazdáját

2016. május 23. 08:11
A kormány célja, hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya.

A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a hazai biztonságos élelmiszerellátáshoz

2018. szeptember 06. 09:21
Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.