Juttatások hosszú hétvégén külföldi szakmai út idejére

2018. október 15. 07:54
Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkaszerződésben rögzített munkavégzési helytől eltérő helyen történő munkavégzést munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak nevezzük. A munka törvénykönyve (Mt.) 53. paragrafusának (5) bekezdése e körben annyit ír elő, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Napidíjfizetési kötelezettsége a munkáltatónak csupán a személyszállítási, árufuvarozási tevékenységet végző munkavállalók estén van. Ugyanakkor az Mt. 51. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket meg kell téríteni. Ez a szállásra, utazásra, étkezésre jelen esetben is vonatkozik.

Ha az említett munkavállaló munkaszüneti napon nem végez munkát külföldön, akkor ott is a pihenőnapját tölti, ezért nem szerez jogosultságot munkaszüneti napi pótlékra. Ha azonban a magyar jogszabály szerinti munkaszüneti napon munkát végez, akkor a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabérén felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Olyan nincs, hogy valaki nem fizet tagdíjat

2016. június 13. 15:09
Várhatóan összesen 4,5 milliárd forint tagdíjat fizetnek az idén az agrárkamarai tagok. Számítástechnikai fejlesztéssel megújították és teljessé tették az országos agrárkamarai tagnyilvántartást, hogy tagdíjfizetésre ösztönözzék a „potyautasokat” is.

Ezek az egyszerűsített foglalkoztatás fontosabb adó-, munkajogi és munkavédelmi szabályai

2017. március 30. 09:34
Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás időszaka, érdemes így áttekinteni a hatályos szabályokat. Ez az atipikusnak nevezett foglalkoztatási forma ugyanis mind a munkáltatóknak, mind pedig a munkavállalóknak előnyöket nyújthat. Leginkább persze a munkáltatóknak, hiszen ennek a munkaviszony típusnak az alapvető célja az időszakos munkaerő-igény rugalmas kielégítése az ennek megfelelő egyszerűbb munkajogi, adójogi, bejelentési szabályokkal. Kezdjük az elején.