Juttatások hosszú hétvégén külföldi szakmai út idejére

2018. október 15. 07:54
Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkaszerződésben rögzített munkavégzési helytől eltérő helyen történő munkavégzést munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak nevezzük. A munka törvénykönyve (Mt.) 53. paragrafusának (5) bekezdése e körben annyit ír elő, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Napidíjfizetési kötelezettsége a munkáltatónak csupán a személyszállítási, árufuvarozási tevékenységet végző munkavállalók estén van. Ugyanakkor az Mt. 51. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket meg kell téríteni. Ez a szállásra, utazásra, étkezésre jelen esetben is vonatkozik.

Ha az említett munkavállaló munkaszüneti napon nem végez munkát külföldön, akkor ott is a pihenőnapját tölti, ezért nem szerez jogosultságot munkaszüneti napi pótlékra. Ha azonban a magyar jogszabály szerinti munkaszüneti napon munkát végez, akkor a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabérén felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A mézről tárgyalnak magyar kezdeményezésre az Európai Unióban

2017. október 30. 10:18
Magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, az ágazat helyzetével foglalkozó Méz-jelentés előterjesztője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Gyorséttermi sült burgonyákat tesztelt a NÉBIH

2017. február 01. 08:44
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A legfrissebb Szupermenta termékteszten a használt sütőzsiradékot is laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek.