Juttatások hosszú hétvégén külföldi szakmai út idejére

2018. október 15. 07:54
Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt szervezett út keretében, látogatóként. A kinntartózkodás időtartama egy hét, melyben van négy munkaszüneti nap is. Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni? A hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkaszerződésben rögzített munkavégzési helytől eltérő helyen történő munkavégzést munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak nevezzük. A munka törvénykönyve (Mt.) 53. paragrafusának (5) bekezdése e körben annyit ír elő, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Napidíjfizetési kötelezettsége a munkáltatónak csupán a személyszállítási, árufuvarozási tevékenységet végző munkavállalók estén van. Ugyanakkor az Mt. 51. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy a munkaviszony teljesítésével összefüggésben felmerült költségeket meg kell téríteni. Ez a szállásra, utazásra, étkezésre jelen esetben is vonatkozik.

Ha az említett munkavállaló munkaszüneti napon nem végez munkát külföldön, akkor ott is a pihenőnapját tölti, ezért nem szerez jogosultságot munkaszüneti napi pótlékra. Ha azonban a magyar jogszabály szerinti munkaszüneti napon munkát végez, akkor a munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a rendes munkaidőre járó munkabérén felül 100 százalék mértékű bérpótlék illeti meg.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Innovatív mezőgazdasági technológiák és agrárdigitalizáció a 21. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásáron

2018. április 16. 10:21
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte hazánkat a 21. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásár megnyitóján, mely a nyugat-balkáni régió egyik legjelentősebb multiszektorális kiállítása. Az április 10. és 14. között megrendezett eseményen számos hazai vállalkozás mutatta be termékeit a magyar standon. 

Új éca: segít leszokni a dohányzásról

2017. november 02. 08:24
Évente hat plusz szabadnapot kapnak egy japán marketingvállalkozás nemdohányzó munkatársai.