Kevesebb a munkabaleset az agráriumban

2018. február 13. 11:38
Egy év alatt jelentősen, mintegy 33 százalékkal csökkent a mezőgazdaságban a végzetes kimenetelű munkabalesetek száma, köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága elnevezésű kétéves munkavédelmi kampányának – közölte a Magyar Időkkel a gazdasági tárca.

A kampánynak köszönhetően 2017-ben a munkabalesetek számában is érdemi javulás ment végbe, így 22 százalékkal, 837-ről 654-re mérséklődött ez a mutató. Az agrárszektorban a legfőbb veszélyt a felborulásos balesetek jelentik, emellett gyakran előfordul az állatok támadása vagy a vegyszerek felelőtlen használata, ráadásul sokan az ismeretek hiánya miatt szenvednek valamilyen sérülést. A sajtónyilvános rendezvények, szakmai fórumok, valamint a tájékoztató anyagok alapvető célja a balesetek számának csökkentése, az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre – figyelmeztetett az NGM.

A legfőbb veszélyt a borulások jelentik

A legfőbb veszélyt a borulások jelentik

A tárca adatai alapján 2016-ban az agráriumban – beleértve a halászatot és az erdőgazdálkodást – több mint hétszáz munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. Az ellenőrzött munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Tavaly ugyanakkor a munkakörülmények jelentősen javultak, az ellenőrzött munkáltatók közül már csak kétharmaduknál találtak szabálytalanságot. Annak érdekében, hogy tovább javuljanak az említett ágazatokban a munkakörülmények, a munkavédelmi hatóság a második és harmadik negyedévben kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági munkáltatókat.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Koordinátorhálózat az agrárkamaránál

2018. október 17. 07:41
Régiónként egy élelmiszeripari koordinátor kezdte meg a munkát, hogy az ágazati szereplőket jobban bevonja az agrárkamarai információáramlásba – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

Nem csitulnak az élelmezési válságok a világban

2018. március 23. 09:17
A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).