Kevesebbet kell adózni a vadon gyűjthető termények után

2016. március 02. 19:27
Január elsejétől egyszerűsödött a szabadon szedhető termékek értékesítése.

Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, a magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményében.

 

 

 

Az MTI-nek küldött közlemény szerint a nem védett, szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek - ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket - január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

Medvehagyma

A magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak – fotó: medvehagyma.com

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya. A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk a NAV honlapján találhatók – közölték.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

A járvány után: már átlendültünk a mélyponton

2020. augusztus 04. 07:42
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.

Visszatáncolhatnak a szakszervezetek

2019. január 10. 08:15
AZ ELLENZÉK SEGÍTŐI MÁR A MIGRÁNSPÁRTI EURÓPAI SZÖVETSÉGNÉL KOPOGTATNAK SEGÍTSÉGÉRT