Ki gondolta volna? - Ezzel a szakmával könnyű elhelyezkedni

2016. május 30. 11:52
A mezőgazdasággal kapcsolatos szakok hallgatónak száma növekszik leginkább Nagy Britannia egyetemein. Jelenleg 19 ezer diák tanul mezőgazdasági tárgyakat, 4,6 százalékkal többen, mint egy évvel ezelőtt.

A Harper Adams University (HAU) összesítése szerint a frissen végzettek 96 százaléka fél éven belül megtalálja a neki leginkább megfelelő munkát. Az egyetemi hallgatók növekvő száma igen jó hír egy olyan ágazatban, ahol a munkaerő állomány már igen elöregedett. A brit földművesek átlagéletkora 59 év, tehát – írta a Guardian című lap – már éppen ideje a fiatalításnak, mert becslések szerint az évtized végére 60 ezer új mezőgazdászra lesz szükség, amint a háború utáni úgynevezett „baby boom” nemzedék tagjai nyugdíjba mennek.


De már most hiány van fiatal kertészekből, tájépítészekből és halgazdálkodási szakemberekből, miközben az Egyesült Királyságban kevés a talajmenedzsmenthez és a növénytermesztéshez magas szinten értő szakember, pedig ezek a szakirányok létfontosságúak a modern farmgazdálkodásban. A mezőgazdaságban dolgozók több mint 55 százaléka egyéni vállalkozó. Ahhoz, hogy sikeresek legyenek, szükségesek a vállalkozási ismeretek is, és ehhez jó előképzettséget ad a mezőgazdasági egyetemi végzettsége. A felsőoktatási képzés ugyanis kiterjed az üzleti és menedzsment ismeretekre is.

„Ezeket az ismereteket aztán azok a fiatalok, akik nem élvezik a szántóföldi munkát vagy egy csorda tehén társaságát, számos adminisztratív vagy kereskedelmi területen is kamatoztathatják” – írta a Guardian, hozzátéve, hogy a mezőgazdasági végzettség jó kezdet akár egy külföldi karrierépítésre, hiszen a világ számos táján van szükség jó szakemberekre.

Forrás: agrarszektor.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Lesz új szabályozás a SZÉP-kártya ügyében

2016. február 25. 07:52
Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával ésszerű időn belül olyan új szabályozást dolgoznak ki a SZÉP-kártya ügyében, amely megfelel a magyar érdekeknek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar tojást és marhahúst vásárolna Izrael

2016. március 04. 09:02
Izrael érdeklődést mutat a magyar tojás és marhahús iránt, hangzott el Uri Yehuda Ariel Haconen, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter budapesti munkareggelijén.