Kiaknázatlan a mezőgazdaság

2017. december 11. 08:32
A magyar mezőgazdaságban hatalmas kihasználatlan potenciál rejlik - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Fábiánsebestyénen.

Az agrárium szerepe a nemzetgazdaságban jelentősen növelhető a jelenlegi 20-25 százalékos arányról a következő években - mondta Magyar Levente a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. partnertalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár példaként említette az öntözési kultúra fejlesztését, illetve a termál energia felhasználását az üvegházak, fóliasátrak fűtésére.
 

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com


Magyarország területe kétszerese Hollandiának, miközben a nyugat-európai ország mezőgazdasági kivitele tizenötszöröse a magyarnak - mondta a politikus.

Minden télen 200 ezer tonna paradicsomot importál Magyarország saját szükségleteinek ellátására. A termál energia felhasználásával akár ez, akár más zöldségfélék megtermelhetőek lennének - közölte az államtitkár.

Magyar Levente elmondta, a kormány mezőgazdasági mintaprogram indítását tervezi a térségre jellemző világszínvonalú fóliás kertészeti kultúra fejlesztése érdekében, hogy ezrek térjenek vissza az ágazatba.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Szentes és Csongrád környékén élők számára nagyon fontos a mezőgazdaság jövője, a vidék népességmegtartó erejének javítása.

A politikus a következő időszak egyik legfontosabb kérdésének nevezte, hogyan alakul az Európai Unió agrártámogatási rendszere 2020 után.

Az ágazat hatékonyságnövelése, a jövedelmezőség javítása szempontjából elengedhetetlen a modern technológiák, a precíziós gazdálkodás bevezetése - hangsúlyozta a szakember.

A képviselő az ágazat egyik legfontosabb problémájaként említette a munkaerőhiányt, amely elsősorban az élőmunka-igényes kertészeti kultúráknál okoz egyre komolyabb gondokat.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre többen vásárolnak tudatosan hazánkban

2017. április 27. 07:18
Egész Európában ritkaságszámba menő beszámoló jelent meg a Föld Napján: végre Magyarországon megbecsülték a tudatos vásárlás piacát. „Kialakulóban van egy olyan réteg, amely a fogyasztásból fakadó problémákat és annak következményeit felismerve szívesen áldoz egy fenntarthatóbb világra és csökkenteni kívánja az ökológiai lábnyomát”  összegez a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a MagNet Bank és a GfK friss felmérése.

Jó tudni! - Két fontos határidőt is módosított Lázár minisztériuma

2016. március 29. 08:01
Meghosszabbította a Miniszterelnökség a településképi épületek és a mezőgazdasági kisüzemek támogatására korábban kiírt vidékfejlesztési pályázatok beadási határidejét. A tárca szerint a módosítás célja, hogy több idő legyen a szükséges dokumentumok előkészítésére.