Kiderült, hogy mitől lettek rosszul a szombathelyi diákok

2018. október 04. 08:58
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint calici vírus okozta a négy szombathelyi iskola diákjainak fertőzését, amely gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozott – tájékoztatta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerdán.

A közleményben emlékeztettek: múlt csütörtöktől 338 diák betegedett meg, két tanuló került kórházba enyhe kiszáradási tünetekkel.

A járványügyi vizsgálat során laboratóriumba küldött, 115 beteg székletmintái közül eddig 32-ben mutattaák ki a calici vírust, 41 mintát még vizsgálnak.

Szombathelyen csütörtökön négy általános iskolából 250 diák megbetegedését jelezték, másnapra a betegek száma meghaladta a 300-at, közöttük sajtóértesülések szerint ekkor már nemcsak diákok, hanem iskolai dolgozók és diákok családtagjai is voltak.

Fotó: AFP

Az eset miatt vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is. Korábban közölték,

mintákat vettek az érintett főzőkonyhán készített ételekből, a felhasznált alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből.

A Vas Megyei Kormányhivatal szerdai tájékoztatása szerint a minták laboratóriumi vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az összes felvett támogatást elbukhatja, aki nem figyel

2016. május 26. 08:54
Akár a teljes felvett támogatást is elbukhatják azok a fiatal gazdák, akik vállalásaik teljesítése után nem nyújtanak be kifizetési kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ilyen komoly szankciókat tartalmaz ugyanis az a 2012-es rendelet, amely a mostani támogatásigénylés feltételeit meghatározza. A később megjelent fiatal gazda jogszabályok már nem ennyire szigorúak, de a mulasztó termelőknek azok alapján is szankciókra kell számítaniuk. A Miniszterelnökség a könnyítések érdekében vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket, de egyelőre nem tudni, konkrétan milyen változtatásokról lehet szó.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.