Kiderült, hogy mitől lettek rosszul a szombathelyi diákok

2018. október 04. 08:58
A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint calici vírus okozta a négy szombathelyi iskola diákjainak fertőzését, amely gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozott – tájékoztatta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerdán.

A közleményben emlékeztettek: múlt csütörtöktől 338 diák betegedett meg, két tanuló került kórházba enyhe kiszáradási tünetekkel.

A járványügyi vizsgálat során laboratóriumba küldött, 115 beteg székletmintái közül eddig 32-ben mutattaák ki a calici vírust, 41 mintát még vizsgálnak.

Szombathelyen csütörtökön négy általános iskolából 250 diák megbetegedését jelezték, másnapra a betegek száma meghaladta a 300-at, közöttük sajtóértesülések szerint ekkor már nemcsak diákok, hanem iskolai dolgozók és diákok családtagjai is voltak.

Fotó: AFP

Az eset miatt vizsgálatot folytat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is. Korábban közölték,

mintákat vettek az érintett főzőkonyhán készített ételekből, a felhasznált alapanyagokból, tisztító- és fertőtlenítőszerekből.

A Vas Megyei Kormányhivatal szerdai tájékoztatása szerint a minták laboratóriumi vizsgálata még tart, az eredményről később tájékoztatnak.

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az apa Gyes mellett dolgozik 8 órában, beosztható több műszakba?

2017. augusztus 21. 07:15
Lehet-e a gyerek 3 éves kora előtt 3 műszakban dolgozni az apukának - ha az édesapa van gyesen, vagyis gyes mellett dolgozik 8 órában? és nem egyedülálló. Vagy ez a fokozott védelem csak az anyukát illeti meg? Veszélyes anyagnak minősülnek-e a hígítók, ragasztók, azbesztpor és egyéb vegyi anyagok - védett munkakörök és a munkaidő vonatkozásában.

Még mindig van silány krémes a cukrászdákban

2018. június 11. 09:08
Az olyan hagyományőrző cukrászipari termékeket, mint a dobos-torta, Esterházy-torta, indiánerfánk, rigójancsi, krémes, francia krémes és a bejgli, csak akkor árusíthatják ezen a néven, ha a Magyar élelmiszerkönyvben meghatározott minimális anyaghányadot és technológiai követelményeket betartják. A szabályozás 2015. január elsején lépett életbe, de még mindig vannak silány minőségű termékek a kínálatban.