Kiemelkedő a nők szerepe az agrár-innovációs hálózat fejlesztésében

2016. június 22. 08:31
A Nők és az innováció címmel rendezett konferenciát a Földművelésügyi Minisztériumban a Magyar Női Unió. A konferencián többek között Magyarország agrárkutatási és innovációs szakpolitikai irányelveinek kialakításáról, valamint az agrár-innovációs hálózat kiépítésének folyamatáról esett szó.

Az agrár-innovációs hálózat kiépítésében, a jelenleg is zajló szervezési feladatokban jelentős részben nők vállalnak szerepet. A gyakorlatra épülő elméleti keretrendszer kidolgozását többségében a női munkatársaknak köszönhetjük – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a konferencián.

Feldman Zsolt kiemelte: az EU innovációs politikája egyre erősebb, az innovációra biztosított forrás folyamatosan növekszik, erősödik a központi irányítás alatt álló alapok és intézkedések jelentősége.

Az innovációra fordítható közösségi forrásokra Magyarország is támaszkodhat, ebben a kormányzati szervek közvetítő szerepet töltenek be. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az innovációs lehetőségek kiterjesztésével erősíteni szeretné az intézmények közötti együttműködést, és ehhez igyekszik minden szakmai és anyagi támogatást biztosítani.

Folyamatosan bővül a hazai agrár-innovációs hálózat, az FM, az Agrárgazdasági Kutatóintézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésének köszönhetően az elmúlt egy évben összesen 6 műhelymunka valósult meg az Agrár-innovációs Partnerség eszközeinek felhasználásával.

Kránitz Lívia, a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa előadásában elmondta: az Európai Innovációs Partnerség intézkedés keretein belül támogatják az Agrár-innovációs Operatív Csoportokat, amelyek a gazdálkodók széles körét érintő problémák megoldását segítik a kutatói oldallal közösen.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Alkalmatlan a fogyasztásra a dísztök, toxikus vegyületeket tartalmaz

2018. október 15. 09:49
A dísztök ételmérgezést okozhat. Csak dekorációként használjuk.

Lázár győzött Orbánnál: megszüntetik Fazekas csúcshivatalát

2016. június 15. 09:42
Mégiscsak megszünteti az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) a kormány. Ezzel egyértelművé vált, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akarata érvényesült az MVH-t eddig irányító és a megszüntetést ellenző Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel szemben. A kormány határozata szerint az agrár-csúcshivatalnak számító MVH feladatait az államkincstárnak, a Miniszterelnökségnek, a Földművelésügyi Minisztériumnak és a kormányhivataloknak kell átvenniük 2017. január elsejéig. Erősen kétséges azonban, hogy az átszervezést addig végre lehet-e hajtani, mert az átalakítás miatt akár a teljes új szervezeti és működési mechanizmus uniós akkreditációjára is szükség lehet, amely viszont akár éveket is igénybe vehet. Ez esetben pedig az MVH megszüntetése ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztethetné a támogatások kifizetését.