Kihirdették az év házi cukormentes tortáját

2018. október 17. 08:03
Körtés csokoládémousse torta lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budapesti Erdődi Zsófia alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri tíz torta közül választotta ki a döntőben a legjobb kreációt, mely a szakemberek szerint bármely cukrászdában megállná a helyét, írja Facebook-oldalán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be tortáikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.

Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg-, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték-adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz.A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy DcontMAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, melyet a Tutti frutti torta készítője Huszti Mariann vihetett haza.

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy különleges alapanyagokkal kísérletezzenek

A korábbi versenyeken is számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült tortát kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat, tiktúrát és könyveket tartalmazó csomag,a Diabess-Györgytea felajánlásából.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzák az alapítvány blogján.

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft.

A profi cukrászok versenyében az idei győztes a Három kívánság lett, melyet a Nándori Cukrászda alkotott meg.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Megérdemelt szabadság - A felmondási időre járó szabadság és a többlet szabadság visszakövetelése jogértelmezési kérdései

2017. július 25. 09:14
A munka- és pihenőidő szabályai a régi Mt.-hez (1992. évi XXII.tv.) képest a 2012-ben hatályba lépő munka törvénykönyvében (2012. évi I.tv.: Mt.) jelentős változáson mentek át. A változások két eleme okoz a gyakorlatban jelenleg is jogértelmezési gondot: a felmentési idő-re járó szabadság, valamint a "túlvett" szabadsággal való munkavállalói elszámolás kérdései. Előbbire azonban a Kúria pontot tett. Nézzük a vita alapját és a megoldásokat.

Magasabb fokozatba kapcsolt az élelmiszeripar

2018. augusztus 03. 07:25
Felpörgött tavalyi a hazai élelmiszeripar, a kapacitások kihasználtsága szinte minden ágazatban nőtt – írta a Magyar Idők csütörtökön. A legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt, de a cukorkagyártásban, valamint a malomiparban érintett vállalkozások és pékségek is nagyobb arányban használták ki a rendelkezésre álló termelési lehetőségeket.