Kihirdették az év házi cukormentes tortáját

2018. október 17. 08:03
Körtés csokoládémousse torta lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budapesti Erdődi Zsófia alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri tíz torta közül választotta ki a döntőben a legjobb kreációt, mely a szakemberek szerint bármely cukrászdában megállná a helyét, írja Facebook-oldalán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be tortáikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.

Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg-, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték-adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz.A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, melyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy DcontMAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, melyet a Tutti frutti torta készítője Huszti Mariann vihetett haza.

Egyre többen vállalkoznak arra, hogy különleges alapanyagokkal kísérletezzenek

A korábbi versenyeken is számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült tortát kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat, tiktúrát és könyveket tartalmazó csomag,a Diabess-Györgytea felajánlásából.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzák az alapítvány blogján.

A Magyarország Cukormentes Tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft.

A profi cukrászok versenyében az idei győztes a Három kívánság lett, melyet a Nándori Cukrászda alkotott meg.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyot nő a tej ára - már a szlovákoknál is baj van

2016. november 29. 14:45
Fordulat várható a tej piacán egész Európában: míg a nyáron hatalmas volt a kínálat és alacsony az ár, mára ez az ellenkezőjére váltott. Az olcsó tejéért sokat ostorozott szlovák tejipar is bedobta a törülközőt.

Az a cél, hogy kiváló minőségű élelmiszerekhez jussunk

2018. január 26. 09:43
A Földművelésügyi Minisztérium célja, hogy a mezőgazdaság úgy állítson elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket és nyersanyagokat, hogy közben óvja a talajt, az ivóvízbázist, az élővilágot - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén, Mosonmagyaróváron.