Kilátót avattak Prédikálószéken

2016. október 24. 08:18
Átadták a prédikálószéki kilátót a Visegrádi hegység egyik legszebb pontján. A 639 méteren álló 12 méteres kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. építette meg. Az erdészet - közjólét tevékenységei között - mintegy 1000 km túraútvonal és 330 km kerékpáros úthálózat karbantartásáról gondoskodik, erdőiben évente csaknem 20 millió látogatót regisztrálnak.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepségen elmondta: az erdők a történelem folyamán, így 1956-ban is menedéket biztosítottak a forradalmároknak, akik nemcsak katonák, hétköznapi emberek voltak. Vidéken a legtovább kitartó, elkeseredett küzdelmet folytató hegyvidéki szabadságharcosok között számtalan erdész, erdőmérnök, fogathajtó, a magyar erdőkért tevékenykedő szakember, gazda és földműves volt. Míg sokan az első sorban csatáztak és életüket áldozták, mások oltalmat és élelmet nyújtottak a forradalmároknak. A Pilisben több fegyveres csoport keresett védelmet, sokan gyülekeztek itt az ellentámadás megindításáig, a Corvin közi harcosok egy része is ide tért Antal Gyula és Horváth László hadnagy vezetésével – jegyezte meg Fazekas Sándor.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona

 

Az agrárminiszter arra is emlékeztetett: hatvan éve, még november végén is hírt adtak lövöldözésekről, hiszen a szovjetek is rövid portyákra merészkedtek csak be a pilisi erdőkbe. Az 56-os forradalom hősei tetteikkel a hazáért való önfeláldozásukkal példát mutattak, hiszen még akkor is kitartottak, amikor már szinte semmi remény sem maradt, életük árán is védték a hazát és nemzetünk szabadságát – mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: áldozathozataluk nélkül ma nem élhetnénk szabad országban.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona

 

Az 56-os emlékév kapcsán a miniszter arról is beszélt, hogy az állami erdészetek 2014 és 2015 folyamán 7,3 milliárd forintból valósítottak meg olyan közjóléti fejlesztéseket, amelyek bennünket szolgálnak. Ezek egyike a Prédikálószéken felépült impozáns faépítmény is, amely remélhetőleg számos kirándulónak, erdőjárónak nyújt majd fantasztikus élményt. Az új kilátót felszerelték a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokkal is, tetején két web-kamera található, környékén pedig ingyen wi-fi kapcsolat is elérhető.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Hatályban marad a veszélyhelyzeti törvény, de nem úgy, ahogy a kormány javasolta

2021. május 14. 08:46
„A módosítás a továbbalkalmazás lehetőségét elhagyja a javaslatból”

Hiába ígérik, elmarad még a munkaerőpiaci fordulat

2019. február 13. 09:20
Nem tört előre a digitalizáció